Санитарките в Силистра на протест! Някои от тях получават по 350-400 лева

Без име

На фона на уверенията от страна на общински съветници и администрация, че за болницата в Силистра ще бъдат положени грижи, искаме да попитаме господата „управляващи“ – вместо само да си говорите, защо не се поинтерсувахте от реалното състояние на нещата? Нима не знаехте, че близо 70 санитарки в силистренската болница получават под минималната заплата (понеже от години се водят на 7-часов работен ден, явно за да се спестят пари)? Или за вас е нормално, приятелите ви, съседите ви, съгражданите ви да полагат тежък труд в опасна среда, за 350-450 лева. Денем и нощем. По Коледа и Нова година. Тези жени са там и се грижат болницата да не затвори врати. Такава благодарност ли заслужават? Как по-точно положихте грижи за болницата? Като отделихте 9000 лева за Фонд „Здраве“ ? Тук ли се изчерпват действията ви? Казвате, че нямало квалифициран персонал – лекарите, сестрите – всички напускали. А според вас, болницата може ли да работи без санитари? Защото, ако последните 3 години тези жени се бъхтят за 390 лева, то вие сте им длъжници и болницата все още е отворена, не защото сте положили грижи за нея, а защото има едни 50-60-70 наши съгражданки, които работят за слава. И ние имаме болница за тяхна сметка, понеже всекидневно те биват ощетявани.

За да не бъдем голословни ето и едно допълнително споразумение, с което се започва работа на седемчасов работен ден. Всеки един санитар е подписал същото.
Тук виждаме, че човек с 20-годишен стаж по специалността е принуден да подпише договор на седемчасов работен ден. Така, след удръжките и в зависимост колко нощни и колко смени по празниците е дал, служителят в крайна сметка взема от 350 до 450 лева.

Ето и един фиш от заплата, който след всички допълнителни заплащания (за Клас прослужено време, работа в хир. (интенз.) отделение, нощен труд и празничен труд) е на стойност 437.42 лв.

При сключване на допълнителното споразумение, което е подписано за първи път през 2017-та г. и на последващото събрание, което д-р Костадинова (директор на болницата) провежда, санитарите са устно уведомени, че работният ден, който от тогава до сега продължава да бъде седемчасов, след сключване на предстоящия тогава КТД през 2018-та ще бъде удължен с един час. Т.е. ще се работи по 8 ч. дневно, за да бъде достигната поне минималната работна заплата за Страната. Санитарите проявяват разбиране към затрудненията, в които се намира лечебното заведение и се съгласяват на този временен компромис, като подписват допълнителното споразумение. И така, уговорката за временно преминаване на работния ден от осем на седемчасов продъжава вече трета година и до днес устното обещание на директорката си остава мираж.

И така – излъгани и забравени от всички страни, санитарките от МБАЛ-Силистра не виждат друг изход , освен да излязат на протест и да осъществят стачни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени. А те са следните :

  • Увеличаване на часовата ставка до 8 часа
  • Трудово възнаграждание до минималната работна заплата за страната според Националния класификатор и КТД
  • Отпускане на средства за работно облекло съгласно КТД (досега на санитарките са им спирани пари от заплата за осигуряване на работни дрехи, което е недопустимо от закона)
  • Отпускане на храна и ободрителни напитки по време на нощни смени, или допълнителни средства към месечното възнаграждение за набавянето им (до този момент това също не е правено, а е заложено в закона)
  • класификация на труда по натовареност в различните отделения и съответното преизчисляване на месечното възнаграждение според тежестта на работния процес.

Много ли искат нашите съграждани, които се грижат за здравето ни, господа „управляващи“ , директори, и „вождове“ народни? Докъде стигнахме – болничните ни служители да се молят, да получат МИНИМАЛНА заплата и да им бъде отговаряно „вие бъдете доволни и на това, че да не останете и без него“… Как се живее с 400 лева? И тук проблемът не е само, че не правите нищо по въпроса. Проблемът е, че си затваряте очите пред хорското нещастие. Нали вие сте добре, защо да се занимавате с някакви си санитарки. Поне имайте смелостта, излезте и кажете – нас не ни пука за вас, оправяйте се. Напуснете си мазните кресла, ако не можете да се справите и ни оставете да се оправим. И вярвайте – ще го направим. Просто не ни пречете.

Протестът ще се проведе утре (03.02.2020) от 12:00 ч. пред администрацията на МБАЛ-Силистра. Заповядайте, за да подкрепите своите съграждани, защото утре може да сте на тяхно място.

Снимката е от протеста на медицинските сестри (01.03.2019)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.