автор : Димитър Пецов

На вчерашното редовно заседание на Общински съвет – Силистра беше приет бюджета на общината. Дискусията преди гласуването се разви около същността и приоритетите му.

Представителите на „Демократична България” и „БСП За България”, както и по-голямата част от „Алтернативата на гражданите“ отказаха да го подкрепят с аргументи, че липсват приоритети в него, както и че конкретни сфери, като демографския проблем и обезлюдяването, имат нужда от приоритетно внимание и инвестиране – от бюджетни политики. В този смисъл бяха и изказванията от трибуната на конкретни представители:

Стилиян Стойчев МК „БСП За България”… „Смятаме, че в бюджета на община като Силистра трябва да има приоритет, а какъв по-голям приоритет от грижата за децата”

От групата на МК „БСП За България” бяха внесли предложения при публичното обсъждане на бюджета, които се отнасяха до мерки за стимулиране раждаемостта и борба с демографската криза – за безплатни детски градини и безплатни детски кухни, които не бяха приети.

Адвокат Златко Куртев: …“ От гледна точка на нашата група, на „Демократична България”, бюджетът има един основен недостатък, поради което ние ще се въздържим да го подкрепим, и този недостатък е липса на приоритет. Нито един приоритет не прозира в този бюджет. Каква е политиката, която предлага общинска администрация, респективно г-н Кмета, която трябва да бъде водеща, която да реши определени обществени проблеми на община Силистра, или да насърчи дейности, от които Община Силистра има нужда.”

От „Демократична България” на общественото обсъждане на бюджета беше предложено приоритет на общината да бъде справянето с проблема с липсата на кадри в местната болница, като се заделят повече средства във Фонд „Здраве”, който сега е едва 9 000 лв. Предложение, което също не беше прието, а на общественото обсъждане Кметът заяви, че е добре да бъде направен външен одит на болницата, за да се види какви мерки трябва да се предприемат.

Светлана Великова от МК „БСП За България”: „Ние смятаме, че бюджетът на всяка община трябва да задава перспективата и визията за социално икономическото развитие на общината, както в краткосрочен плен, така и в дългосрочен. Това не го виждам в бюджета…Имам чувството, че последните няколко бюджета от предходните години не се различават от бюджет 2020, освен променяне параметрите на бюджета съобразно с промяната в минималната работна заплата.”

Кметът д-р Найденов заяви от трибуната, че отказва да влиза в полемика за приоритетите, но подчерта, че деветдесет и пет процента от детските градини са обновени, така че не е вярно, че общината не полага грижи за тях /в отговор на упреците от страна на БСП/. Изтъкна също,че „Не сме на дъното” – безработицата в община Силистра е на национално ниво, и че средната работна заплата в община Силистра е в челната шестица на повишаването по официални данни, излезли наскоро.

Мирослава Червенкова ГЕРБ: „…Общината има ясни ангажименти, които трябва да покрива всяка година. Как да бъде този бюджет по-различен от предходния, когато има текущи плащания, които трябва да се покриват всяка година? Какво по-различно трябва да бъде в този бюджет? Той си има рамки, от които общината не може да избяга….”

Все пак какво декларира като приоритет Общинска администрация:

Формално в мотивите към докладната за приемането на Бюджет 2020 г., внесена от Кмета, е записано „ „Основна цел на проекта за бюджет за 2020 година е да продължи политиката за развитие, като: подобряване на качеството на публичните услуги предоставяни от общината; осигуряване на финансови ресурси за местно развитие и инвестиции при запазване на финансовата устойчивост на общината.”

Идентични са формулировките и в предишния бюджет за 2019 г. , а той е и сходен като сума – 40 млн. лева.

Така Бюджет – 2020 беше приет в този му вид с гласовете на мнозинство от 22 – ма, против 5 гласа и въздържали се двама. Четирима общински съветници въобще не са гласували.

Освен новия бюджет, на заседанието бяха приети и промени в правилника, с които се дава възможност за видео излъчване на заседанията на Общински съвет. Беше гласувана и докладна, с която се трансформира Крепостта „Меджиди табия” от частна в публична общинска собственост, за да премине под управлението на Регионален исторически музей-Силистра.

На приемането на бюджета традиционно присъстваха и представители на гражданите като Граждански контрол. Изказвания от тяхна страна по бюджета, в които беше изтъкната липсата на приоритети и конкретни искания за подкрепа на различни сфери имаше на публичното обсъждане и те влязоха като предложения в протокола от дискусията.

Очаквайте скоро подробности и видеа от по-важните решения, взети на Заседанието вчера.
Както и още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, кмет, администратор и др., за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

снимка : Димитър Пецов

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading