Снежана Тодорова, председател на УС на Съюз на българските журналисти:
„Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от основно значение за демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

Пред сайта на СБЖ (http://www.sbj-bg.eu) Тодорова заяви:
„Силно сме разтревожени от състоянието на медийната среда и медийната регулация в България. Както журналистическата гилдия, така и цялото ни общество с повишено внимание проследи избора на нов генерален директор на Българското национално радио от Съвета за електронни медии. Коментарите са много. Имаше и безпокойства, и възражения, изразени още при допускане и недопускане на определени кандидати от СЕМ. Прозрачността в дейността на медийния регулатор, както и компетентността му, остават под въпрос“.УС на СБЖ вече е взел решение да провеждане още през месец февруари т. г. на широка и представителна обществена дискусия за свободата на словото и правата на журналистите. Защитата на тези два носещи демократични стълба са акцентите и в предложенията на СБЖ за законодателни промени, които сме внесли за разглеждане в Комисията по културата и медиите в НС още през месец юни 2017 г. Уви, те и до ден-днешен не са придвижени. Колегията в страната е призована за активно включване в дискусията за отстояване на достоен живот като граждани, на практика невъзможен без истината, идваща до нас, благодарение на свободата на словото и без независим и честен журналистически труд.

От СИЛИСТРА-НЮЗ напълно споделяме притесненията на колегите и също смятаме, че състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от основно значение за демокрацията. Точно по тази причина създадохме и сайта, който четете в момента. Защото при положение, че някой притежава, или има инструменти да контролира мнозинството от журналисти и медии в Страната, или региона, то той може и безнаказано да извършва престъпления и злоупотреби, които при тези обстоятелства биха останали „на тъмно“ и биха минали „под масата“. А когато потенциалният престъпник знае, че бива наблюдаван от безпристрастни и независими медии, които информират населението за всичко, което се случва – тогава нещата стоят по друг начин и възможностите му са значително ограничени. Това е и ролята на медиите – да бъдат безпристрастен коректив на властта, а не PR-институции, вършещи услуги на тази, или онази партия , на този , или онзи олигарх. „Не всичко е пари, приятели“!

снимка : СБЖ

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading