Днес се навършват 23 години откакто в Силистра има обучение за висше образование

висше образование 23 години в Силистра2

източник : Версинаж

Чрез Фейсбук от доц. д-р Илиана Горанова, дългогодишен директор на Полувисш институт за подготовка на учители Силистра: 

Разбира се, това се споделя…27 януари 1997 – пак беше слънчево, пак беше студено, пак нямаше сняг…

Измежду 50 института за полувисше образование (така се наричаха) тогавашният министър на образованието акад. Илчо Димитров дойде в Силистра, за да прочете Постановлението на МС за преобразуване на институтите и колежите…Още помня репликата му: ,„Знаете ли колко много работа Ви предстои?“. Не помня какво съм му отговорила… Съжалявам, че този ден го помним малцина…Висшето образование в Силистра започва от този ден…Преди години на този ден гърмяхме шампанско…“.

На практика от 23 години насам в Силистра имаме Филиал Силистра, част от Русенски университет „Ангел Кънчев“ с обучение в две направления – педагогическо и инженерно, редовна и задочна форми, както и на докторанти.
И за отбелязване: тази година се навършват 130 години на педагогическото образование в Силистра – за негово началото свидетелства плоча, монтирана преди няколко десетилетия на едно от крилата на сградата на днешната Художествена галерия. През 2011 г. бе чествана 120-ата година с изложба и с книга с историята за изминалото време. През 2021 г. стават 50 години от основаването на Педагогическия институт – в онези години един от няколко в страната. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.