Юлиян Найденов : балансът на бюджета ще бъде нарушен, ако отпуснем 300 000 лева за подпомагане на деца (ВИДЕО)

Това беше отговорът на кмета по повод предложението на Светлана Великова, направено на Публичното обсъждане на „Бюджет 2020“ за отпускане допълнителни средства по следните направления :

1.Задължава Кметът на Община Силистра в  бюджет 2020г. да предвиди допълнително средства  в размер на 100 000 лв. за поемане на разходите за храна на децата от 6м. до 3г., ползващи услугата на Детска млечна кухня – функция „Здравеопазване“ – 40 431, §10-00 – издръжка, които да бъдат осигурени  от собствени приходи на общината.

           2. В § 42-14 „ Обезщетения и помощи по решение на Общински съвет” – за 2020 г. да се заложат  100 000 лв. от собствени приходи за стимулиране на  родители и семейства от Община Силистра с  еднократна помощ от 1000 лв.  при раждане на второ и трето дете.

         3. Във функция „Образование“- Детски градини, §10-00- издръжка да се предвидят 130 000лв. за покриване разходите за храна за децата от III до IV група – задължително обучение /615 деца/.  Средствата да се осигурят от собствени приходи.

Според д-р Найденов Общината няма нужните средства, за да подпомогне младите семейства и малките им деца по този начин. Без да вземаме страна в дискусията ще приведем само една част от разходите, които прави Община Силистра за други дейности:

  1. 630 000 лева за Озеленяване
  2. 103 500 лева за „други дейности по опазване на околната среда“, без да е описано какви точно са те.
  3. 273 000 лева за Общински пазари и тържища – ОП „Пазари и паркинги“
  4. 126 000 лева за Приюти за безстопанствени кучета, където работели седем души

Това намерихме като пример само за десетина минути. А може би поне едно от предложенията щеше да бъде прието, ако те не идваха от „опозиционен“ общински съветник, какъвто е Светлана Великова? За съжаление като тенденция се откроява нежеланието на управляващите от ГЕРБ, да водят какъвто и да било градивен диалог с различномислещите си съграждани. Неслучайно от мнозинството в Общински съвет не позволиха нито една Постоянна комисия към Съвета да бъде председателствана от човек извън „управляващите“. По този начин те затвърдиха първоначалното впечатление, че партийната принадлежност ще бъде фактор и в този мандат и дори добрите предложения ще бъдат пренебрегвани, ако идват от „грешната“ страна. С две думи – „управляващите“ отново ще гледат на съгражданите си като „свои“ и „чужди“ . Пресен пример за това е предложението на общинския съветник Златко Куртев, всички 33-ма съветници да се подпишат под искане, което да бъде изпратено до компетентните органи, за предприемане на спешни мерки относно печално известното „кръстовище на смъртта“ (искането четете ТУК). Писмото-подписка разбира се, беше пренебрегнато от мнозинството без каквито и да било аргументи, но всеки здравомислещ човек може сам да си направи извода – предложението, макар и добро не е дошло от правилната страна. Затова не беше и прието.
А кога ли ще се научим да работим заедно като народ и да вървим напред в името на общото благо, без да поставяме нещо преходно като партийните интереси пред сосбствената си кръв и плът – Българският народ…?

Предложението на Светлана Великова
Изказването на д-р Найденов

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.