Русенският университет ще приема кандидат-студенти в 50 специалности през следващата учебна година

Приемът на кандидат-студенти в Русенския университет през следващата учебна година е в 50 специалности от 23 професионални направления. Първата възможност за полагане на кандидатстудентски изпит е днес. Това съобщават от висшето училище в крайдунавския град.
Предварителната сесия е в още шест съботни дни – изпити ще има на 8 и 22 февруари, на 7 и 21 март, и на 4 и 25 април тази година.
Изпитите са под формата на тест с обща и специална част. Общата част съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а специалната част обхваща 40 въпроса в области по избор – български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, информатика и информационни технологии, икономическа география на България, биология, химия.
За кандидатите, които не се чувстват достатъчно уверени в знанията си, Центърът за продължаващо обучение към Русенския университет организира курсове за подготовка по биология и български език. Те се водят от висококвалифицирани преподаватели с дългогодишен опит.
Кандидатите могат да подадат заявки за участие на място в сектор „Прием на нови студенти“ в централния корпус на университета или онлайн на адрес https://online.uni-ruse.bg/ до два дни преди определената дата. Изпитите ще се провеждат в Русе, Силистра, Разград и Видин.
От университета информират, че младежите, които все още не са завършили средното си образование, също могат да се запишат за предварителните изпити, за да участват в предварително класиране и условно записване за определен брой места в университета.

източник : /Мартин Пенев, БТА/

Leave a Reply