Кметът д-р Юлиян Найденов иска финансов одит на МБАЛ-Силистра (ВИДЕО)

Сериозна дискусия за състоянието на МБАЛ – Силистра се разрази на проведеното наскоро обществено обсъждане на Бюджета на община Силистра. Тя беше провокирана от факта, че МБАЛ-Силистра остава без лекари и медицински сестри. Златко Куртев от „Демократична България“ предложи сериозно увеличение на средствата във Фонд „Здраве“ (към настоящия момент 9000 лв.) с цел те да бъдат използвани за ремонт на общински квартири за лекарите, които идват отвън и специализантите, за заплащане на пътни разходи за медицинските сестри и санитарите от други населени места, за учредяване на стипендии на студенти срещу задължението им да останат да работят в болницата …

В отговор на предложението Кметът заяви, че проблемите на здравното заведение може би се дължат на лош мениджмънт. Той допълни, че преди да бъдат отпуснати пари е редно в болницата да бъде извършен финансов одит.

Фактите обаче говорят, че задължения имат почти всички болници в страната, (вижте задълженията ТУК) а причините за това са комплексни. Основните приходи на болниците са от работа по клинични пътеки по договор със Здравната каса. Дори и да искат да приемат повече пациенти от лекуваните при тях обаче, те са ограничени с лимит, наложен от НЗОК. Самите клинични пътеки в по-голямата си част не са увеличавани от повече от 10 години и не отразяват нито необходимите консумативи и лекарства за пациентите, нито сложността на операцията или боледуването, нито пък заплатите на медицинския екип и разходите на болницата. Към това можем да добавим и някои регионални проблеми, като високия процент неосигурени пациенти в Силистренско.

Липсата на съпричастност у общинското ръководство към проблемите на болницата е озадачаващо, тъй като д-р Найденов е дългогодишен директор на здравното заведение. Припомняме, че той беше заменен на поста от сегашния директор – д-р Даниела Костадинова по време на правителството на тройната коалиция. Този факт вероятно силно е засегнал високото му его. Длъжни сме да отбележим, че постът изпълнителен директор на МБАЛ – Силистра в голяма степен е политически, а д-р Костадинова е единствения ръководител на обществена институция, който беше „пожален“ от сегашната власт. Факт, който може би говори за високо качество в свършената от нея работа.

Изказванията на адв. Златко Куртев и д-р Юлиян Найденов вижте на прикачените видеа.

Изказването на Златко Куртев
Изказването на Юлиян Найденов

One comment

Leave a Reply