Ректорът на Русенския университет се е срещнал с представители на Европейската комисия

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф.Христо Белоев се е срещнал днес с представителите на Европейската комисия от Директората за изследвания и иновации Петер Хертуич – директор на дирекция „Общи услуги за бизнеса“, Симона Мария Стайку, Йоаннис Сагиас и Сорин Сербан. Това съобщиха от висшето училище.
Четиримата са били основни лектори на състоялия се днес в Русенския университет българо-румънски семинар за изпълнението на „Хоризонт Европа“ – бъдещата рамкова програма на Европейския съюз за изследвания и иновации в периода 2021-2027 година.
Проф.Белоев е представил университета като висше училище, завоювало своето място на силна академична трансгранична структура. Учебното заведение има три филиала – във Видин, Силистра и Разград, а в кратки срокове се очаква и приключването на процедурата по трансформиране на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет.
Белоев е подчертал, че участието на висшето училище в множество международни организации, на някои от които е и учредител, ръководенето на големи европейски мрежи по програмата „Еразъм+“, а също приемането и изпращането за обучение на голям брой студенти доказват силните позиции на университета и го правят търсен партньор.
Той е обяснил, че висшето училище в Русе има изградени мултидисциплинарни екипи от учени, които да инициират и изпълняват проекти с представители на държавното управление, бизнес институциите и неправителствените организации както в България, така и в международен мащаб.
По време на срещата Петер Хертуич е благодарил на проф.Белоев за отличната организация на форума, като е изразил желанието си да посети Русе и Русенския университет с нови съвместни проекти и инициативи.

източник : /Мартин Пенев, БТА/

Leave a Reply