Задържаха иманяр след обиск в дома му в Главиница

57-годишен е установен с археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законов ред, в дома му са открити два металдетектора. Вчера в Главиница при полицейска проверка у мъжа била намерена една старинна монета, а в дома му други три, както и два саморъчно направени металдетектора. Назначени са експертизи за установяване на културно-историческата стойност на монетите, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 277, ал.7 от НК.

Окръжната прокуратура в Силистра привлече като обвиняем и задържа до 72 часа иманяр, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

56-годишният Любен В. е привлечен като обвиняем и задържан, след като вчера в дома му в Главиница са намерени археологически обекти – монети, които не са идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство. При претърсването са намерени и два металотърсача, за които е знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти. 

Мъжът е осъждан за иманярство през 2015 г. За същото престъпление към момента срещу него се води друго производство в Окръжната прокуратура в Силистра, извършено в изпитателния срок на влязла в сила присъда.

Предстои да бъде внесено искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Действията по разследването на иманярската дейност на обвиняемия продължават под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра. 

източник : Пресцентър ОДМВР-Силистра

снимка : БТА

Leave a Reply