Добруджански „Бабинден“ във френска Швейцария

автор : Йордан Георгиев /Версинаж/

В Швейцария бе проведен вторият от миналата година насам празник, посветен на голямото тържество, посветено на семейните обичаи, наречено „Бабинден“. В основата на организацията му има силно силистренско присъствие – представители на различни поколения , позволили си да направят съпричастни към празника приятели от няколко народности в град Морж (Morgue), намиращ се на 10 км  от град Лозана, което във френската част на страната със статут на конфедерация.

Редом с „Ева квартет“ това бяха Димитър Богданов – възпитаник на ДФФ „Добруджанче“ Силистра, Иван Иванов – възпитаник на ТА „Добруджа“ Силистра, Велико Великов от Музикална школа „Великов“ Силистра и Димитър Гугов (гъдулар от Страсбург), завършил СУ „Н. Вапцаров“ и наскоро изнесъл великолепен концерт в салона на същото училище заедно със свои партньори от Франция и Монголия.

В събота, 18.01.2020 г. по програма бе „Ден за народно творчество“: „Януарско събуждане с кафенца и кроасани от нашите баби избрани“, с продължението „Не се колебайте с Иван Иванов на хорото заиграйте, ще има изненади и за стари и за млади“, а по обяд – „Да поседнем да похапнем, па и да попийнем от вкусни изненади на нашите булки млади“. Е, следобедните часове са подходящи „Да викнем и запеем с нашите приятелки от „Ева Квартет“… младеем“.
„Тоз прекрасен ден…“ все пак трябва да завърши по-така: „…с ракийка да полеем вечерята,… да гласим и пак да се повеселим“. Към 20 ч. : „По чашка винце да налеем и за концерта в църквата да поемем“. Защото на другия ден, в неделя (19.01.2020) е „Ден благословен – и за Вас, и за мен – няма време за умуване, а да почнем да празнуваме, защото този ден свещен, се нарича БАБИНДЕН“. Чак към 11   ч.: „Добре сте ни дошли, скъпи гости и приятели“. Час-по-късно: „По стара българска традиция да опитаме от  кавармата на майстор готвача Ангел от българската мисия към ООН, мамината туршия, от татювото кисело зеле, от бабините сърми и от десертите на комшийките“.
И така – към 13 ч. – „Кой ял – ял, ша си дояжда; кой пил-пил, ша си допийва“, защото „Време е за веселба – да започне песента – нека най-напред са певиците от „Ева Квартет“. Сърцето тръпне, хоро да се пръкне, музиката да засвири, снагата да се вири, душата да се наслади на всенародно веселие.
По стара, макар и небългарска традиция, в която обаче няма нищо лошо: към 16 ч. е моментът за „Курабийки и кафе, за да се чувстваме добре – да сме живи, да сме здрави, да се чувстваме все тъй млади, нека всеки се раздвижи, а за доброто настроение Бай Ви Ганя ще се грижи. Края на Бабинден (уж, де!) е към 18 ч.: „От закачки и игри бебето се умори, трябва да си ляга. Баба да му бае…“. Срещу уроки и за добър сън, за да порасне.
И за финал репортаж – впечатление от мястото на събиитето от Димитър Богданов: „Няма нищо по-хубаво от прясната добруджанска енергия,която ни донесоха Велико – напълнил душиците с виртуозност и красива музика, чар и чувство за хумор, и Иван – с неговия професионален урок с автентични хора, много академичност и прекрасна енергия.! Хората казаха: „Истински са”.
Съпругата на швейцарския етнолог, музикант и продуцент, издател на български фолклор Катрин Селие каза: „Ах, този големия и красив мъж, ма колко хубаво свирииии”. Заедно със сина си Александър Селие, който свири на кавал, пиано и акордеон (също и танцува), тя бе гост на събитието (бел.ред.-миналата година в него участва и именитата ни тенисистка Мануела Малеева, която и тази година е дала рамо на уникалната за тази географска ширина проява). Редом с „Ева квартет“ това бяха Димитър Богданов – възпитаник на ДФФ „Добруджанче“ Силистра, Иван Иванов – възпитаник на ТА „Добруджа“ Силистра, Велико Великов от Музикална школа „Великов“ Силистра и Димитър Гугов (гъдулар от Страсбург), завършил СУ „Н. Вапцаров“ и наскоро изнесъл великолепен концерт в салона на същото училище заедно със свои партньори от Франция и Монголия. Концертът в църквата – нямам думи да го опиша – просто магия на българските гласове и музика с Митко Гугов и Велико Великов.Те двамата, без репетиция – срещнаха се в храма, погледнаха се и си поговориха чрез гъдулката и кавала. Празникът в неделя премина в топла, много приятна и уютна добруджанска атмосфера. С туршийка, кавърмичка, лютеничка,кисело зеленце,кайсиева ракийка, домашно винце, „негърчета“. Като при баба на село – идилия“.
В допълнение: в рамките на празника бе и съвместна изложба от български народни костюми от Таня Швелер и Катрин Селие.

Leave a Reply