автор : М. Милчева /boliarinews bg/

Управителният съвет на Българската хотелска и ресторантьорска организация  (БХРА), всички председатели на регионални структури  и собственици на обекти от цялата страна, се събират на 20 януари във Велико Търново. Целта на срещата е да се приеме обща петиция и да се начертае стратегията за протестни действия на заетите в бранша, съобщи Петър Стефанов, председател на структурата на БХРА във Велико Търново.

Както „Болярски новини” писа, ресторантьорите излизат на протест заради високата ставка на ДДС и административни произвол над малкия и среден бизнес. Той засяга заведения, ресторанти, нощни клубове, кафетерии и барове  и др. обекти.

Основните ни искания са за намаляване ставката на ДДС. В почти всички европейски страни ДДС върху хранителните продукти е по-нисък, от този в България, посочва Стефанов.

Протестът ще бъде насочен и срещу административния произвол над този сектор в бизнеса. Заведенията ни са обект на непрекъснати проверки, сякаш сме престъпници, данъчните за най-малкото нарушение затварят заведения. Ако всичко това продължи по този начин, до няколко месеца всички от бранша ще бъдат принудени да фалират, казва Петър Стефанов.

От БХРА настояват и за законови промени за регламентиране на бакшиша, както и за право на собствениците за персонални санкции на персонала за неиздаване на касови бележки.

Действията ще започнат с поставяне на надписи „Протест” на заведенията и първоначално ще имат символичен характер. След това най-вероятно ще се стигне до затваряне на заведенията за един ден. Ако и това не даде резултат, от БХРА предвиждат представителите на бранша да се организират в масов протест в София и дори до дългосрочно затваряне на обектите.

снимка : boliarinews.bg

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading