автор: Боян Симеонов

Както можеше да се очаква, герберугите впрегнаха всичките хонорарни експерти и анализатори за да прокарват опорките си за водната криза в страната. Пред удобните въпроси на журналята в студията напоително ни говорят глупости от първи и втори ред, смятайки че останалите мислещи хора в страната, както и тези пиещи втечнена риба по 6 часа на ден, ще им повярват.

Вотът на недоверие бил изгубил смисъл, защото Нено Димов бил в ареста и си бил подал оставката. Антон Хекимян /и не само/ така и не можа да свърже в логически синхрон две мозъчни клетки за да контрира, че вотът на недоверие не цели оставката на министър или вкарването му в ареста. Вотът на недоверие цели сваляне на правителството. И ако трябва да бъдем честни, той и Кирил Добрев от БСП се изхвъри че вотът бил успял преди да е влязъл в парламента. Ами не. Не е успял. Ако Кирил Добрев не ми вярва, да направи справка с реалността : В сградата на министерски съвет все още е пълно с тикви.

Създаването на ВиК холдинг щяло да подобри ситуацията в сектора, като постави всичкото ВиК дружества под шапката на един държавен орган. На това му се вика кризисно говорене, лишено от всякакъв смисъл. Ами то и сега има един държавен орган, отговорен за ВиК дружествата -нарича се МРРБ ако не знаят. И има друг държавен орган, отговорен за язовирите. Нарича се МОСВ – пак ако не знаят. И на всичкото отгоре никой не знае този Холдинг на каква нормативна база ще работи, каква структура ще има….Абе хвърляме на простия народ едни приказки на голямо, както винаги, когато креслото на министър- председател започне да пари под дупиту.

И БСП са виновни. Разбира се, какви гербери сме ние да не вкараме в проблема БСП. Ама разбира се, че БСП са виновни, да не се правят на ощипани. Те дори са по-виновни от Нено Димов, ама да не задълбаваме, защото колкото повече копаем толкова повече логиката ще работи против нас.

Кризата се дължи на старите тръби. Тук много се овъртолват нещата и директно се смесват две теми – кризата с празния язовир и течовете по градопреносната мрежа. Обективно погледнато пернишките тръби не са протекли от вчера или онзи ден. И със сигурност не са започнали да текат след местните избори. Загубите са големи, но те нямат нищо общо с източения язовир. Това е същото, като работодателят да не ти дава заплатата месеци наред, ама да те изкарва тебе виновен затова, че харчиш пари за глупости. Със или без рехабилитирана ВиК инфраструктура в „Студена“ пак нямаше да има вода. Но е удобно да се оправдаеш. А защо Перник не си е оправил тръбите? Ами защото тамошното ВиК не може да кандидатства по европроект по простата причина че е запорирана и метлата на чистачката в администрацията.

Ще решим проблема като прекараме тръби от „Белмекен“ към „Студена“. С дебит в диапазона от 300л/с до 300 000 л/с….все тая. Абе ще докараме някаква вода. Ами не. Няма да се реши проблема. Ще се спаси положението, което не е еквивлентно с решаването на проблем.

Остава един въпрос, за който обаче не се говори много много. След усилията на някои хидролози и оптимизацията на водосборищата и потоците, в момента към „Студена“ притокът на вода е повече от консумацията. И въпреки това водата в язовира продължава да спада. Изтича някъде и никой не знае къде. Което е странна работа. Или не е чак толкова странна. Хем преди 3 години наляха едни милиони за ремонт на язовира и язовирната стена, хем водата изтича някъде. Много ми прилича на това да построиш магистрала, пък тя да потъне след два петъка. Но разбира се подобни асоциации са долни политически инсинуации на подлите комунисти, които творят заговор срещу стабилната власт.

Сателитна снимка на язовир „Студена“ . Снимка : бивол.бг

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading