Емблематичен за Североизточна България събор се завръща

автор : Веселина ЙОТОВА ekip7.bg

„Събор „Лудогорие“ се завръща в местността Пчелина – там, където му е мястото, имаме подкрепата на кмета на Разград Денчо Бояджиев“, съобщи за „Екип 7“ председателят на Сдружение „Лудогорие 2012“ Валентин Димов.

Разградчани помнят петте издания на събор „Лудогорие“, когато името на Разград се нареди до имена като Рожен и Копривщица. На събора, който привличаше посетители и участници от цялата страна, се изявяваха фолклорните певчески и танцови умения на народа ни, показваха се етнически и етнографски обичаи и традиции.

И още: нестинари ситнеха върху живи въглени, кукери гонеха злите сили, правеха се възстановки на важни исторически събития, извиваха се кръшни хора, провеждаха се конкурси за рисунка за деца, свързани с родния край и традициите, файтони, теглени от коне и понита разхождаха сборяните, агнета се въртяха на чевермета, занаятчии предлагаха творби на своето изкуство, съхранено през вековете.

Но уникалността на събора беше в неговите сватби. „Сватба от време оно“ по модела на сватбата във „Време разделно“ ще помнят всички гости на третото издание на събора през 2014 година. През 2015 година със своята мащабност четвъртото издание на събора – с тракийскатa сватба, влезе в Книгата на рекордите Гинес.

СНЦ „Лудогорие 2012“ се доказа и в други градове като Велико Търново, Враца, Провадия. „През изминалите три години – 2017, 2018 и 2019г., Национален фолклорен събор „Лудогорие“ не се проведе, тъй като нямахме подкрепата на предното общинско ръководство, може би целта му бе да ни прогони, за да организира своето събитие – „Капански събор“ в местността Пчелина. Но ние не се отказваме и се борим да възстановим традицията. През тези години сме показали неведнъж, че ни е грижа както за съгражданите ни, така и за развитието на града ни“, казва Валентин Димов.

Доказателство за тези му думи са не само съборите, но и построяването на две чешми и пещ в местността Пчелина, даряването на животни на разградския зоопарк, многобройните благотворителни инициативи на СНЦ „Лудогорие“. А има ли по-голямо доказателство от факта, че през настоящата 2020 година Сдружението ще организира шестото издание на Национален фолклорен събор „Лудогорие“, сбъдвайки надеждите на разградчани, на които съборът определено липсваше, той да се завърне на родна почва? И още повече, посетители от цялата страна ще видят една традиционна сватба от родния ни край – автентичната капанска сватба.

Димов уточни, че фестивалите са били и ще продължават да бъдат безплатни за публиката, че няма да има такса за участие на съставите и изпълненията няма да имат конкурсен характер. Сдружението ще се докаже и с първото по рода си в България международно състезание по рязане и цепене на дърва и надяждане с хотдог, което ще организира тази година в Разград, като първо ще се състои вътрешно състезание в страните, които ще участват. Съорганизатори в това начинание, което ще се проведе с подкрепата на Община Разград, са Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен и ДЛС „Воден – Ири Хисар“. Ще бъдат разпратени покани към състезатели от България, Македония, Унгария, Чехия, Словения, Черна гора, Румъния, Турция и Хърватия.

снимка : ekip7.bg

Leave a Reply