автор : Димитър Пецов (За Граждански контрол – Силистра)

Това, което виждате на снимката, е част от справка за задължения за данъци към Община Силистра на един гражданин. Издадена е тези дни от отдел Местни данъци и такси, и е предоставена от задълженото лице. В тази си част отразява задължения за данъци на превозни средства на един човек. Задълженията са за няколко години – от 2017 до сега, и нулите в таблицата показват, че тези данъци не са платени. Вижда се от справката, че гражданинът е собственик на една дузина автомобили – БМВ X 5, 530 Д, 530 Д, АУДИ – А3, А 6, ПЕЖО 307, ФИАТ, МЕРЦЕДЕС, ФВ ТУАРЕГ и т.н. …19 броя. Всички са с регистрационни номера СС (цифрите на номерата са скрити). Има регистрирани и товарни автомобили Мерцедес на негово име. Предполага се, че човекът е заможен и развива сериозни дейности, за да притежава такъв солиден автопарк на свое име, но истината е друга. Той е беден, социално слаб, без доходи и със зависимост. Ще го наречем с измисленото име Росен. Росен няма шофьорска книжка, няма пари да си купи дори тротинетка, която да бута радостно по новоизградените велоалеи в града, камо ли скъп автомобил… Но преди три години негов познат го убедил, че може да спечели 100 лв.(с които може, например, да си осигури пиене и цигари за определен период от време) и го свързал с определени хора. Те му съставили пълномощно и той го подписал пред нотариус и го уверили, че няма да има нищо страшно, само щели да регистрират една-две коли на негово име. Списъкът на колите обаче с времето се увеличил, което го притеснило, а от общината почнал да получава известията за данъците, които дължи и които все още не са платени. Както се вижда от справката, сумата до този момент е за около 5000 лв. и ще се увеличи от лихви за новата данъчна година на 6 000 и , ако има още регистрации, с нови данъци. Росен по документи притежава тези автомобили, но фактически не ги ползва той и не притежава доходи, за да им плаща данъците.

Това в момента са несъбрани задължения към бюджета на общината.

Могат ли тези задължения да се окажат несъбираеми, ако общината реши да си ги търси?

Засега няма такива действия от страна на общината, но Росен не притежава друго имущество в размер да бъде удовлетворена евентуална претенцията на общината за вземанията, освен автомобилите.

Но се оказва, че това движимо имущество – автомобилите се намират извън България. Защото хората, които фактически ги ползват и карат, са извън България – в Германия (и неустановени други държави). Германските власти вече изпращат съобщения на Росен за глобите, които трябва да плати за нарушения, извършени с неговите автомобили там.

Но хората, които организират тези неща-посредниците за регистрациите, са тук, в Силистра. Те действат на територията на Силистра и вършат тази дейност под носа на органите на реда и не са им неизвестни. В КАТ се знае кой за какво ходи и какво прави, ако го прави редовно. В комуникацията си с тях, докато уреждали документите, Росен научил, че имало човек, който бил шеф – ръководел нещата и …бил бивш полицай с връзки в полицията. Поради тази причина той се страхувал да подаде жалба, защото смята, че има намесени хора от органите на реда. Тоест, може да се окаже, че има организирана престъпна група от местни тарикати, със структура и ръководител, от дейността на която се ощетява бюджета на общината, която група използва уязвимостта на социално слаби лица за да генерира печалби за себе си – това са посредниците при регистрациите. Нещо повече, това да става със съдействието или с бездействието на органите, които трябва да следят за спазването на законността. А тези услуги обикновено са част от едно по-голямо „портфолио“ и печалбите от тези регистрации да се използват за разширяване на това портфолио от незаконни дейности. Накрая виновни се оказват клошари и пройдохи, а реално потърпевшите се оказват гражданите на общината от неплатените данъци, от неосъществените приходи.

Росен не е единствен, има и други включили се в схемата “щастливци”, станали “едри” собственици на коли по този начин в Силистра. Тоест сумата дължими и несъбрани данъци към бюджета на общината ще се окаже много по-голяма. Схемата с регистрацията на автомобили на името на клошари, според Росен, вървяла от няколко години в Силистра, очевидно заради ниските ставки, но плащането зависи на благоволението на фактическите ползватели на колите. Някои силистренски клошари се облагодетелствали и от другата, вече класическа, схема – имали регистрирани фирми –тарифата за регистриране на фирма била 500 лв. (плащат ги на клошаря). Така клошарите после може да се окажат длъжници за данъци в големи размери, както и с данъка на колите.

Очаквайте още доказателсва за схемата, съвсем скоро!

Ако и Вие имате какво да споделите по случая и замесените лица в него, както и за корумпирани служители на реда, които съдействат на тази дейност, можете да се свържете с Граждански контрол – Силистра /Димитър Пецов/; СИЛИСТРА-НЮЗ ; newssilistra@gmail.com ; Протест Силистра ;
Или на телефон +359 895 410 217

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading