Тол таксите ще завишат сериозно цените на всяка стока и услуга

Тол таксите ще се отразят сериозно на всяка стока и услуга, но най-вече върху себестойността на хляба. „Хлябът е най-транспортираната храна, с най-тежка логистика“, заяви за Радио Шумен председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Коментара тя направи във връзка с очакваното поскъпване на хляба.

„Много е важно е да подчертаем, че при всеки производител отражението ще бъде в различен процент, защото е специфичен начинът, по който оперира един хлебопроизводител на пазара. Важно е докъде доставя своята продукция, както и откъде зарежда своите суровини. Освен транспортни разходи за брашното, хлебопроизводителите имат и транспортни разходи за мая, сол и други компоненти, основно подобрители“, посочи тя.

Крайната цена винаги е в ръцете на търговците – те определят колко ще струва хлябът за българския потребител, каза още Мариана Кукушева. По думите ѝ в България има нелоялни практики в ценообразуването и те се ползват основно от големите търговци на пазара.

източник : Радио Шумен

снимка : Радио Шумен

Leave a Reply