Продължава възстановяването на защитните пояси в Добруджа

защитен пояс добруджа агрозона
снимка : Агрозона

Постепенно се възстановяват лесозащитните пояси в Североизточна България. Подновяват се цели участъци, за да може съоръженията да бъдат съхранени и в бъдеще. В ДЛС Тервел например, вече три поредни години се работи в тази насока. През 2017 година са възстановени 39 дка, през 2018 година – 53 дка и през 2019 година – 17 дка, като преди дни са залесени 16 200 фиданки от вида цер, за да бъдат възстановени част от поясите на територията на стопанството.

Идеята за създаването на поясите възниква през 1950-51 година. Екип от учени прави редица изследвания и решава, че единственото спасение от суховеите, които отнасят плодородната земя на Добруджа са пояси от дървета и храсти, които да спрат ерозията. Същинското залесяване започва през 1952 година и приключва за 8 години. С труда на хората от района са залесени 6 500 хектара или 4 000 километра лесозащитни съоръжения. Тези единствени по рода си в Европа горски ивици са от ключово значение в борбата с ветровата ерозия и за подобряване на микроклимата. Те повишават добивите на земеделците до 30%,  подобряват и  разнообразяват ландшафта на района,  увеличаване  дивеча и го защитават по-добре, смята директорът на ДЛС-Тервел инж.  Георги Ботев. Той споделя, че за Североизточна България е типично нахлуването на студени и сухи континентални въздушни маси от североизток, които през зимата водят до силно застудяване и слаби снеговалежи, а през пролетта и края на лятото до силни и сухи ветрове от югоизток (суховеи). Тяхното действие причинява изсушаване на повърхностния почвен слой и значителна ветрова ерозия. Поясите задържат не само почвата, но и влагата в района. Те спират и навяванията през зимата, като снега остава сравнително равномерно разпределен в земеделските земи.

Поясите водят до цялостно подобряване на микроклимата в Североизтока, категоричен е инж. Ботев. Според него възстановяването им трябва да се извършва основно с цер, защото този дървесен вид е ветроустойчив с дълбока и мощна коренова система, сухоустойчив и студо – и снегоустойчив, издържащ на екстремни минусови температури и честите заледявания.  От стопанството допълват поясите и с медоносни видове, за да подпомогнат пчеларството в района, като част от мерките предложени от министъра на МЗХГ Десислава Танева за подпомагане на отрасъла.

източник : Георги Узунов /Агрозона/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.