Какво се случи през 2019-та, коментар на Боян Симеонов

2019-та. Както я видях аз.

автор: Боян Симеонов

Какво се случи през 2019-та година в страната ни?
Ами аз остарях, вие остаряхте, още повече хора стегнаха куфарите и избягаха, доста умряха, а все по-малко се родиха. В общия случай това е. България умира.

Не е нужно човек да е голям експерт, анализатор, пророк или недай боже астролог, за да провиди очевадното. България умира.

Хубавото е, че умираме някак си радостно, тържествено и с въодушевление. Защото по рецепта си пием медикаментите с розовееща харизматична пропаганда, макар тези хапчета да са все по-горчиви. Под формата на „листята“ за повишен кредитен рейтинг, рекордно ниска безработица, икономически растеж и заливащите ни чуждестранни инвестиции от страните на избягалите българи.

Има ли смисъл да говорим за апартаментите? За чумата по прасетата? За смачкването на Съдебната власт? За хората от Перник, които пият тиня от 14 до 22 часа? Някак си става все по- безпредметно да крещим колко сме болни, след като ни е хубаво да умираме.

Ако един учител се радва на подхвърлените му трохи към заплатата а не се тревожи за упадъка на нацията, какъв будител е той?

Ако една медицинска сестра смята, че е справедливо решение нейната заплата да се увеличи за сметка на лекаря, тогава какъв смисъл има да се говори за Хипократ и тъпата му клетва?

Ако оставения без вода не търси отговорност, а прави молебени за дъжд, тогава как би могъл да осъзнае своето жалко съществуване?

Ако вярващия в демокрацията гражданин е склонен да продаде своето бъдеще за 50 лева, какъв демократ е?
Ако общество срича брошурите на супермаркетите, може ли то, да има критично мислене?

Какъв е смисълът да крещиш на глухия? Как да разясниш на един охлюв ползата от гръбначието? Защо въобще шепата останали мислещи хора наречени прогресивен елит, продължават с безпредметните си опити да поведат безформената маса от зомбирани идиоти, въпреки че отново и отново става ясно, че промяната няма как да дойде по този начин. Просто не става.

А иначе се надяват, че ето този, поредният, най-грандиозният, най-новият скандал най-накрая ще промени нещо. Ще събуди заспалите, ще заклокочи гневът народен.
Не. Няма. Нито следващият скандал. Нито следващите умрели деца в чакалните ще променят нещо.

Защото мислещите хора продължават да разчитат на немислещите, да свършат тяхната работа? Е. Няма как да стане.

Мислещите хора в тази страна, трябва най-накрая да разберат ролята си в тази държава. Така както останалите мислещите хора са направили в другите страни. Да приемат мисията си, да теглят вагоните със слюнчещи се олигофрени напред , към бъдещето. Това е проклятието на мислещия човек.

И нека се надяваме през Новата година, най-накрая, мислещите хора да осъзнаят, че не трябва да разчитат на идиотите, да донесат промяна.
Защото така или иначе ако разчиташ на идиот да ти свърши работата, в края на краищата, той ще претвори същата идиотщина.

снимка : svobodnoslovo.eu

Leave a Reply