Проф. Георги Атанасов: Професията археолог не е лесна, но пък благодарностите, са без аналог (ИНТЕРВЮ)

Връчиха годишните награди „Чудесата на България” за постижения в археологията.

Проф. д-р и.н. Георги АТАНАСОВ: Професията археолог не е лесна, но пък благодарностите, които получава един археолог са без аналог“

На 17 декември в зала „Витоша” на столичния хотел „Маринела” за 9-ти път бяха връчени годишните награди „Чудесата на България” за постижения в археологията, историята, опазване на културно-историческото наследство, достижения в музейното дело и пр. номинирани от в. „Стандарт”. В 12 категории бяха номинирани над 30 специалисти и учени. В Категорията археологическо откритие за 2019 г. наградата получи международният българо-канадо-френския екип за проучванията в Залдапа – най-големия римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България. Наградата бе връчена на проф. д.и.н Георги Атанасов от РИМ-Силистра, научен ръководител на екипа, но тя е заслужена оценка за работата за целия екип включващ още съръководителя проф. д-р Никола Бодри от университета „Римуски” в Квебек – Канада, доц. д-р Албена Миланова от Софийския Университет, доц. д-р Доминик Моро от университета на гр. Лил – Франция, д-р Йото Валериев от РИМ Бургас, Б. МБарек, от Страсбург и Ал. Иванов от Софийския Университет др.
„Образно казано, нашите екипи планомерно „разопаковат Чудото Залдапа” – епископската базилика 62х22 м с епископската резиденция и крипта за свети мощи, базилика № 1 с мозаечно пано и крипта, базилика № 4 с нейните стенописи и най-голямата крипта /около 30 кв. м./ в българските земи, базилика № 2 на международния екип 55х21 м с крипта и неповторими мозаечни пана по стените и най-сетне – кръглата църква с мозаечни пана на целия пода и неподражаема мраморна украса! Изобщо – след 6 археологически сезона може с увереност да кажем: епископия Залдапа е акцент на раннохристиянската култура и цивилизация на Балканите през ІV-VІ в. Затова и наградата прилича в по-голяма степен на нейното изключително наследство! Благодарни сме, че ни допусна до съкровените си тайни!“, сподели със задоволство във фейсбук-профила си проф.д-р и.н. Георги Атанасов, началник на Археологическия музей в Силистра. Проф.Георги Атанасов бе така любезен да приеме покана за интервю в общинско радио „Силистра“.

Проф.Атанасов с какви впечатления сте от събитието?

За девета поредна година вестник „Стандарт“ организира тази инициатива за достижения в археологията, историята, културно-историческото наследство и пр. В 12 категории се номинират по трима учени специалисти. Нашите проучвания бяха номинирани в графата „Археологически открития през 2019г. Бяхме класирани и получихме наградата, за което благодаря по-скоро на моя екип и на крепостта Залдапа, която се оказа една съкровищница, и това не са големи думи, защото вече шести археологически сезон, ние разопаковаме така да се каже, паметници, част от които са без аналог, преди всичко на християнската култура и цивилизация, на Добруджа и на долнодунавските земи. От две години със заповед на министъра на културата бях назначен като ръководител на голяма международна експедиция. Българо-канадо френска с участие на специалисти от университет на Квебег, университетите на Лил и Страсбург, на университета в Лестър в Англия. Нашият екип включва девет националности.

Вие, очаквахте ли тази номинация?

Абсолютно, не! Тази година резултатите бяха бих казал потресаващи! И тази година окончателно завършихме проучването на епископската базилика на града. Само си го представете! Аз съм само пръв сред равни!

Какъв е интересът от страна на студентите към специалност „Археология“?

На обекта има студенти от Софийски университет, Великотърновки университет, от Лил, Страсбург. Когато кажеш археология, археолог под влияние на ред емоции се привличат много хора, но това е поезията. Прозата е доста тежка в археологията. Интересът към хуманитарните дисциплини в България, и не само към археологията е спаднал. Младите хора са много по-прагматични от колкото младите хора от предните генерации. В България аз не смея да кажа пред колегите си от чужбина заплащанията, които получават българските професори и доценти от Софийския университет, които са в екипа. Така че има един комплекс, който нулира интереса, освен това отговорностите са огромни пред един археолог! Той трябва да бъде като многоцелев изстребител. Да може да рисува, да разбира от геодезия, да разбира от картография, културни напластявания, да ползва литература на няколко езика. Тази професия не е лесна, но пък благодарностите, които получава един археолог, особено на такъв паметник са без аналог. Този срез между отговорности и удоволствия, определя все пак и легитимността на археологията, която обаче се радва и на голям обществен и международен интерес. Залдапа вече е място известно в европейската и световна археология с представяне на конгреси по византийска археология, византийско изкуство вече на три-четири конгреса с постери, с доклади и т.н.

В нашия регионален музей има млади специалисти……

В това отношение нашият музей е изключение. Ние успяхме да формираме екип от млади специалисти, които запълват празнината, която ще оставя аз след себе си. В нашия отдел има четири великолепно подготвени специалисти. Двама докторанти. Колегата Кристиян, който е вече завършен археолог във всяко едно отношение! Имаме млад екскурзовод с два езика. Ние сме едно малко изключение в тази насока. Археологическият резерват и неповторимия Дуросторум-Дръстър вече имат млади проучватели, които са абсолютно пълноценни като археолози. Развиват се не само като археолози, опазват наследството на Силистра, развиват археологическият музей, който е витрината на археологията, в този град. Фондовикът Ивелина работи върху един много сериозен международен проект. Съвсем скоро ще видите в експозицията иновации, които са както се казва последен писък на технологиите в археологията.

Как ще обобщите 2019 година?

Много напрегната. Сега направихме една рекапитулация. Аз и моите колеги от месец март до месец декември, последните проучвания ги приключихме преди 3-4 дни. Много наситена, като добавите и ангажиментите ми по международната експедиция. В момента – много голям инфраструктурен проект, не само за региона, бих казал за Североизточна България – немската фирма „Каолин“, която започва строителството, както знаете започва строителство до Дулово. Разкрито е едно от най-големите находища на ценния каолин, един от най-качествените каолини в Европа. Преди да започнат работа строителите, ще започнем ние археолозите. От март месец стартираме работа и в Дулово по каолин, водният цикъл – експедиции по трасетата в Айдемир и Калипетрово. Изобщо една много напрегната година, но следващата се очертава не по-малко напрегната. Когато си в такъв резерват, с такова наследство, защото Дуросторум-Дръстър-Силистра е резерват и град, в който животът не е прекъсвал от края на I-ви век след Христа и границите на резервата са много големи. Инвеститорите в града са много затруднени. Тук трябва археолозите, общината да мислим и да предлагаме някакви облекчени режими. Инвеститор в Силистра е много трудно в границите на този голям резерват. Градът е не само древен, но той е и жив град. Трябва да намерим златното сечение, което е много трудно.

Вашите думи в навечерието на светлите рождественски празници…

Само преди няколко месеца бях в точката, където е роден Христос. Бях във Витлеем. Докоснах се до витлеемската звезда! Някога, когато нашите дядовци са ходили в светите земи са носили благодатта на светите земи, на църквата, на рождението и на разпятието. Искам да предам на моите съграждани, на моите приятели тази благодат, която по случайност съм донесъл от тази точка на новата цивилизация, защото новото летоброене започва с Рождество Христово!

/интервю на Ирена Маркова/

източник : Общинско кабелно радио „Силистра“

Проф. д-р и.н. Георги АТАНАСОВ

Leave a Reply