БрекзиДж

автор : Боян Симеонов

Вчера в „Годината по Дарик“, Цветето Караянчева написа, че за нея думата на 2019-та е „БрекзиД“. А не както е приета транслитерацията – „Брекзит“. Естествено вълната от саркастични и иронични коментари по адрес на грамотността на Караянчева не закъсня. На ПР-ите на ГЕРБ им трябваха няколко часа упорити мозъчни напъни, за да замажат издънката на председателката на НС. И в интерес на истината се възхищавам на тяхната находчивост. В края на краищата, видите ли, Цветето написало „БрекзиД“, защото използвала инициалите на британския премиер Борис Джонсън и.. демек… Цветето не е неграмотна , а е изпозлзвала символизъм.
Сега, ако си припомним, че тая същата женица смяташе че Пекин се намира във Виетнам, това твърдение че Караянчева има умствен багаж да за използва символизъм, някак си олеква. И на второ място, ако някак си предположим, че действително Цветето е използвала символизъм, то би трябвало да напише „БрекзиДж“. Защото съкращенията в българския език работят по такъв начин- Борис Джонсън – Б.Дж.
Така или иначе обаче, след като неграмотността вече се прикрива със символизъм, аз все още очаквам да разбера каква е символиката при думата „кУмари“, употребена от общинския ПреЗЦентър на Силистра…

снимка : Mediapool.bg

Leave a Reply