ВиК Силистра отчита инвестиции в съоръжения за 300 хиляди лева

автор : Димитър Пецов

На фона на задаващото се поредно увеличение на цената на водата за област Силистра се развива процедура по отчитане и приемане на инвестиции, извършени през 2019 година от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Силистра в активи – собственост на Община Силистра. Общата стойност на инвестициите е 292 193,86 лв. без ДДС за периода 01.01.2019г. – 31.10.2019г.

В приложение на докладна записка номер 7 от дневния ред на заседанието в петък е представен подробен списък на тези инвестиции за изграждане на съоръженията. На заседанията присъстваха и двама специалисти от ВиК – Силистра, които разясняваха направените инвестиции и процедурата.

По договора между Асоциацията на ВиК – страната на държавата и общината и Водоснабдяване и канализация, което е оператор на услугата, се предоставя изключително право на Водоснабдяване и канализация да стопанисва, поддържа и експлоатира ВиК системите публична собственост – държавана и общинска – срещу задължението да прави годишни инвестиции в определен размер/130 хил. според специалистите от ВиК, присъствали на заседанията/. Общината трябва да приеме тези инвестиции, не да ги плаща, за да продължи дружеството да експлоатира съоръженията и занапред. На заседанията на постоянните комисии на Общинския съвет, някои общински съветници /Светлана Великова-БСП и Георги Гайдаров – Алтернатива на Гражданите/ изразиха становища, че в комисията за проверка и приемане на инвестициите, която се назначава от кмета, трябва да участват занапред и общински съветници. За сравнение инвестициите за миналата 2018 г. са били 124 756,85 лв. без ДДС, приети с две комисии, назначени от кмета, показва докладната от миналата година. Предстои гласуване на общото заседание в петък.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.