Облекчена система за подаване на годишните данъчни декларации за доходите ще стартира от началото на март следващата година. Документът ще бъде попълнен автоматично и няма да се налага гражданите да сканират и прикачват към него служебни бележки за доходите.

До края на февруари фирмите трябва да подадат на Националната агенция по приходите данни за изплатените от тях доходи на гражданите. След това информацията автоматично ще се зарежда в данъчните декларации на хората, обясни говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

„Много важно уточнение е, че в тази информация не са включени например доходите от наем, както и не са предварително попълнени различните видове данъчни облекчения, защото НАП не би могла да знае кой какви данъчни облекчения би искал или би могъл да ползва. Тези допълнителни доходи, които не са предварително попълнени в данъчните декларации, трябва да бъдат попълнени ръчно от подателя. Но основните данни, които са заплати, хонорари и граждански договори, ще са вече вписани“, посочи той.

Данъчната кампания започва на 10 януари и продължава до края на април 2020 г. До края на март всеки подал декларацията си по електронен път, ще ползва и 5% отстъпка от дължимия данък за довнасяне.

Задължително условие е гражданите да имат Персонален идентификационен код, за да могат да ползват облекчената система за подаване на годишната си декларация. Кодът се издава безплатно от всяка една дирекция на НАП.

източник : Радио Шумен

снимка : Pixabay

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading