ВиК има последната дума за цената на водата

Новите цени на водата за 24 водни дружества в страната бяха обсъждани днес на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението трябва да влезе от 1 януари. Предложението на Комисията е на база на утвърдените бизнес планове на операторите, обясни Ивайло Касчиев, директор на дирекция „ВиК“ в държавния регулатор.

„Тези цени вече са одобрени от Комисията при одобряването на бизнес плановете. Ние в момента правим едни технически изчисления, за да влязат тези цени в сила. Това са пределни цени и в крайна сметка търговските дружества и техният собственик, който в общия случай е МРРБ за държавните оператори, трябва да преценят откога реално да започнат да прилагат новите цени. През тази година имаше примери как някои оператори се въздържаха да прилагат тези цени. Вероятно дружествата, които имат резерви, могат да го направят. Това е тяхно решение“, посочи той. 

„Няма да подпиша заповед за поскъпване на водата в Шумен“, заяви преди дни управителят на ВиК Илиян Илиев, след като станаха ясни предложенията за новите цени.

Пределната цена за Шумен от 1 януари е 3,52 лв., за Силистра – 3,46 лв., за Разград – 3,42 лв., и за Русе – 3,14 лв.

До края на работния ден Комисията за енергийно и водно регулиране ще приема писмени становища по предложенията, а окончателно решение ще бъде взето на закрито заседание на 23 декември от 10 ч.

снимка : Pixabay

Leave a Reply