Ефектът „Време за събуждане“

автор : Калина Грънчарова, координатор на ПДИ в Силистра
оригиналната статия четете ТУК
„Законът за достъп до обществена информация е полезен, когато искаме да проверим къде и как се харчат нашите пари, на данъкоплатците“, смята силистренецът Свилен Димитров. През тази година той бе сред активните граждани, който ползвайки ЗДОИ и преминавайки през всички фази на получаване на информация, включително и съдебна, се добра до исканите данни. И ги направи обществено достояние чрез фейсбук и информационни сайтове.

Свилен Димитров и неформална група „Протест Силистра“, на която той е говорител, се интересуваха чрез подадено 

заявление по ЗДОИ до кмета на Силистра за разходите по дейността „Озеленяване“

Следейки общинския сайт, те остават с впечатление, че в публикуваните отчети са посочени общи суми, липсва конкретност, което неминуемо води до заключението за липсата прозрачност.  На протестна акция пред журналисти под наслов „Време за събуждане“ , те влизат в сградата на общината и символично подаряват чрез портиера на кмета и общинска администрация инструменти за почистване на сняг, закупени от тях заедно с подробна фактура за купеното, като демонстрират как очакват администрацията да се отчита за разходите си пред гражданите. Независимо, че кметската заповед е за пълен достъп до исканата информация, от общинската администрация дават отчет само за 297 000 лв. от публикуваните на сайта 670 000 лв. Това е логичен повод за внасяне на жалба от заявителя Свилен Димитров пред Административен съд – Силистра. На двете открити заседания присъстват граждани и членове на групата „Протест Силистра“, но не и представители на общината.

Със свое решение съдът задължава кмета на Силистра да предостави достъп до извършените разходи за дейността „Озеленяване“. От общината се бавят и не го изпълняват. Така се стига до ново дело по чл.304 от АПК, за неизпълнение на съдебно решение и до любопитния момент: след внасянето на молбата, но преди произнасянето на съда, от общината се задействат за едно куриозно и спешно изпълнение – 

предоставят документите и отчетите, но не на заявителя Свилен Димитров, а на съда

Съдът е принуден да ги върне отново на общината, става ясно от публикуваното разпореждане, като прави пояснение, че не е орган на изпълнение по ЗДОИ и че адресатът на изпълнението е друг. В мотивите на разпореждането съдът разяснява още, че „определеният срок от 7 дни, от които 5 работни, са достатъчни, за да се изпълни задължение за копиране на документация, находяща се в общината“.

По това дело съдебната институция се произнася с разпореждане, с което налага на кмета глоба от 200 лв.

В крайна сметка, община Силистра предоставя на Свилен Димитров от група „Протест Силистра“ над 200 страници отчети, протоколи и фактури по дейността „Озеленяване“ за 2018, които станаха достояние на обществото.

Ефектът е безспорен, защото все повече хора в Силистра започнаха активно да се интересуват от работата на общинската администрация по различни проекти, разходването на общинския бюджет или реакцията на общината по възникнали проблеми. „Но би било в пъти по-добре, институциите да публикуват всичко в интернет, за да не се минава през множество трудности, докато се стигне до реалната информация – категоричен е Свилен Димитров. – И в този мандат на кмета ще ползваме Закона за достъп до обществена информация. Предстои приемане на бюджета и други дейности, по които ще следим дали се дава пълна информация“.

Изграждането на нова индустриална зона в Силистра, за която се говори от дълги години, а реални действия липсват, е едно от новите предизвикателства. „Ще следим темата за индустриалната зона отблизо и ще ви информираме своевременно и безпристрастно за всички действия или бездействия, свързани с нея и както винаги 

ще говорим с имена и няма да спестяваме нищо на никого

обещават Свилен Димитров и сайтът silistra-news.Припомням, че за своята активна работа чрез ЗДОИ за прозрачност на местната власт, на 28 септември т.г. на церемонията по повод Международния ден на правото да знам, Свилен Димитров и неформална група „Протест Силистра“ бяха отличени с Грамота в категория „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ“.

„Първата награда, която печелим и която е знак, че се движим в правилната посока, сподели на церемонията Свилен Димитров. Тя е за всички нас, гражданското общество, което не се страхува да постави неудобните въпроси пред така наречените „управляващи“. Само по този начин ще ги накараме да си вършат работата, за която сме ги избрали! Защото те са наши служители, а ние сме им работодател и искаме отчет за това, което вършат с нашите средства! Заедно можем и нито крачка назад!“

източник : aip-bg.org

Свилен Димитров /снимка: aip-bg.org/

Leave a Reply