Веселин Суров (директор на Спортното): „Човек трябва да спортува, защото трябва да живее!“ (ИНТЕРВЮ)

В петък, 13 декември община Силистра ще отличи 10-те най-добри спортисти на спортно училище „Дръстър“ Силистра. Инициативата, която е от празничния културен календар за декември месец на община Силистра ще се състои от 14 часа в художествената галерия.
Единственото спортно училище на територията на областта се отличава с отличната спортна подготовка, която дава на учениците. Разбира се учебния материал също се усвоява лесно от възпитаниците на престижното училище. Гордост за учебното заведение са многобройните награди от национални и международни конкурси. Защо спортът е важен за нашето физическо и психическо здраве и с какво спортно училище „Дръстър“ се отличава от другите училища ще разберем от интервюто ни с Веселин Суров, директор на училището.

Г-н Суров какво предстои в петък, 13 декември?

Награждаваме традиционно 10-те най-добри спортисти, които са избрани от треньорския състав от преподавателите по специализирана подготовка. Имаме плувци, имаме футболисти, но преобладават най-много стрелците, джудо, самбо и един представител от футбол. Знаем си децата, кои най-много се трудят и са допринесли за имиджа на училището. Бях решил да събера колектива в петък, за да дадем наградите за най-добър треньор, но го отложих, защото внезапно почина нашия колега Любо Николов, треньор по борба и преподавател по методика на спорта, биомеханика, биохимия. Ще бъдем огорчени на този празник, знаем, че кой каквото е направил се запомня. Животът продължава….

Кои видове спорт предлага училище „Дръстър“?

Имаме 8 паралелки от 5 до 12 клас. Спортовете са плуване, лека атлетика, борба – свободен стил, самбо, джудо, футбол, стрелба с пистолет, стрелба с пушка.

Относно пълняемостта на паралелките изпитвате ли известни затруднения?

В 7-ми клас имаме най-много ученици – 29, в 5-ти клас са най-малко – 15. Не можахме да осъществим прием, може би по наши причини, защото все пак училището трябваше малко да се преструктурира. Да приемаме спортисти, а не само бройки. Системата е такава, ние трябва на всички деца да им дадем достъп да учат. При нас най-интересното е, че учениците учат и спортуват. Всеки родител си мечтае, детето му да може да ходи на училище, да му се преподава всичко и да имат време и за спорт. Такъв подарък, ако има в някоя западна държава, да му гледат детето цял ден, да го образоват, да е здраво детето….Все още не можем да го разберем в нашия малък град, че това е голяма привилегия и предимство. Липсват ни някои неща като хранене. Имаме на 30% хранене в съседни заведения, само за спортисти. Най-голям интерес от страна на учениците е плуването. Имам доста деца увредени, а плуването е път към доброто здраве и изправителна гимнастика. Особено в зимните месеци, когато футбол тренират на открито, сега чакаме българският футболен съюз да построи игрището, което благодарение на общината, на кмета д-р Юлиян Найденов, на общинския съвет по програма ще построят едно модерно игрище, което също ще бъде привлекателно.

Община Силистра изцяло ви съдейства…..

Да! Регионалното управление на образованието, също. Всички се грижат, всеки колкото може. Никой не ни е отхвърлил, никой не ни е зарязал. Променихме облика на училището с дарители. Спонсорите Йордан Радулов, фирма „Практик“, кой по 200, кой по 300 лв., климатици, „Аква лайф“ – ламинат. Българо-американското училище много ни съдейства, като ни подари близо 40 компютъра, интерактивни дъски, проектори. Доволен съм от целия колектив, всички се включват активно в модернизирането на училището. Иновативно училище сме при това единственото спортно училище.

Учителският колектив има ли проблеми?

Нямаме много млади преподаватели. Много деца се прехвърлиха от други училища. Стараят се учителите.

Спортът ли е приоритет на учебното заведение?

Всеки преподавател набляга на неговата специалност. Треньорите на спорта, учителите пишат им двойки, карат им се, домашни имат. Искам да премахна мисленето, че спортистите не учат. Аз също бях спортист и пълен отличник. Две висши образования имат, сега пиша и докторат. Един ограничен спортист, не е добър спортист. И в България вече няма такива спортисти, които да не са интелигентни и образовани. Правим го за нацията и обществото.

Безспорно спортът е жизнено важен за човешкия организъм. Защо трябва да спортуваме всекидневно?

„Човек се ражда и с първата крачка става роб на нещо“, казва Гьоте. Човек, когато се движи се усъвършенства. Човек трябва да спортува, защото трябва да живее! Сортът е една социална дейност. Сърцето изисква да се прави оборот, ударен обем от 24 часа. Трябва постоянно да спортува, да се тонизира. Така ставаме по-красиви, за това е и спорта! Здрав дух в здраво тяло! Живял съм и в Европа много години, там спортът на мода и е нещо жизнено необходимо. Първо те питат какво спортуваш и какво учиш. Не мога да си обясня, какво значи учениците да стоят в кафенетата и да пушат цигари, да си играят на телефона. Тук поне им отнемаме по 4 часа на ден. Хигиенни навици, събличане, обличане. Две бани има в училището, за джудо, за борба, за футбол.

Каква календарна година ще изпратите?

Почти привършиха състезанията. Много съм доволен от 2019 година. Самият факт, че ние сме иновативно училище. Имаме срещи с други градове и училища, учителите се образоват. Мечтаех си да направя игрището, да сменя интериора на училището го реализирах. Има още някоя стая да подменя с ламинат. Имаше една празна стая, г-н Радулов от „Елика Елеватор“ помогна с 3500 лв и направихме ламинат.

Не само по Коледа стават чудеса….

През цялата година стават! Има добри хора, които помагат! Аз съм доволен! Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов винаги с удоволствие се обръща към нас. Започнахме и да правим стандартни обучения на учителите в нашето училище. Създаваме комфорт. Не сме имали проект, както в други училища по 2,3, 5 млн.лева от регионалното министерство. Доволен съм от себе си, че започна да се говори с хубаво за училището! Чувам хората говорят. Не съм търсил никакви дивиденти. Доволен съм, че хората вече ни уважават! Ходихме в Македония. Няма деца в Силистра….Има една такава останала традиция, че при нас не се учи. Имаме допълнителни предмети – професионална подготовка, и то теоретическа, не само практическа. Това са биохимия, физиология, теория и методика на спорта, теория и методика на физическото възпитание, спортна медицина, спортна травматология. Програма, утвърдена от министерството на спорта и образованието. Получава се добра професия – помощник-треньор. Със закона за спорта, който се прие януари месец, това е нещо уникално. Можеш да започнеш работа веднага. Дали тенис, дали плуване. Хората, които нямат такова образование, нямат право да работят в басейн и да вземат пари. Всичко вече се регламентира!

/интервю на Ирена Маркова/ Общинско кабелно радио „Силистра“

снимка : Общинско кабелно радио „Силистра“

Leave a Reply