Лабораторията за борба с тероризма: Има невидимо мастило по бюлетините от Бозвелийско

При изборите за кмет в с. Бозвелийско е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество. Това са установили двете експертизи – химическа и техническа, които Административният съд в Варна назначи по делото за изборите в провадийското село Бозвелийско. То беше образувано по жалба на загубилия кандидат на „БСП за България“ Живко Панев. На 21-и ноември съдът възложи извършването на експертизите на Научноизследователския институт по криминалистика – София и Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма. На вещите лица съдът възложи „да се установи има ли наличие на следи от пишещо средство – по възможност да се определи химичния му състав, без да бъде нарушавана целостта на представените за анализ образци“ и „поставените върху бюлетините знаци, по какъв начин са нанесени и при нанасянето им дали е използвано обезцветяващо пишещо средство“.

След вота на 27-и октомври в урната в избирателната секция в Бозвелийско бяха намерени 200 бюлетини, в които не е отбелязано нито едно квадратче. Пред Радио Варна вече бившият кмет на община Провадия Филчо Филев заяви, че по бюлетините няма следа от мастило, но по тях ясно се вижда за кого е гласувал избирателят – по вдлъбнатата следа от писеца на химикала. Пред Филев жител на селото обяснил, че е видял как пред секцията на гласоподавателите се раздават химикали за гласуването. Очевидно, според жалбоподателя, заредени с изчезващо впоследствие мастило.  На 27 октомври в селото са гласували 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу Живко Панев от БСП. 1/3 от бюлетините обаче са отчетени като недействителни, тъй като върху тях липсва отбелязан вот с химикал.  

Според вещите лица в анализа на недействителните бюлетини от произведения избор за кмет на с. Бозвелийско, е налице „категоричен извод, че изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество“ и уточняват в експертизата си, че „подобни пишещи средства се продават свободно в търговската мрежа като „химикалки с изчезващо мастило“.

Експертизите са направени чрез изследване с микроскоп и видеоспектрален компаратор, химическо проявяване, течна и газова хроматография с масселективен детектор на обявените за недействителни бюлетини от произведения избор за кмет на кметство с. Бозвелийско, община Варна. В резултат, от общ брой 177 недействителни бюлетини, вещите лица обявиха, че обработени с изчезващо мастило от недействителните бюлетините за жалбоподателя – г-н Живко Панев са: секция 18 – 76 бюлетини, секция 19 – 69 бюлетини; за г-н Дамянов – в две избирателни секции са доказани общо 18 бр. недействителни бюлетини, отбелязани с обезцветяващо мастило.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения 7-дневен срок.

източник : Радио Варна

снимка : Pixabay

Leave a Reply