Проф. Антония Димова: Българското здравеопазване е скъпо и неефективно

Здравното обслужване на българските граждани ще се подобри, когато стойността на медицинските услуги бъде обвързана с качеството, а не с количеството, както е в момента. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” професор Антония Димова от Медицинския университет във Варна. Първо трябва да бъде направен анализ за това какви ресурси са необходими за качествена медицинска дейност и тогава да бъде определена нейната цена. В момента се случва точно обратното – първо се определя цената и след това се прави стандарт, който да се вмести в тази цена, каза още Антония Димова и, че здравеопазването се финансира по този начин, защото:…иначе би трябвало да кажем на пациентите, че не можем да им осигурим медицинската помощ, от която имат нужда, защото нямаме средства да я извършваме качествено…

Парите от здравни вноски в България не се изразходват по най-добрия начин. Финансира се скъпото болнично здравеопазване, за сметка на доболничната помощ. Това е една от причините българите да доплащат най-много за здраве в целия Европейски съюз. Така професор Димова коментира доклада на Европейската комисия за здравеопазването в България.

Близо 14% от населението на страната не е обхванато от системата на здравното осигуряване. Жителите на цели области в страната са лишени от достъп до качествено здравеопазване, каза още специалистът.

Българското здравеопазване е зле организирано, неефективно и скъпо, коментира още професор Антония Димова. Тя подчерта, че в системата на здравеопазването има големи частни интересни, които често не съвпадат с обществения интерес.

Професор Антония Димова е ръководител на екип от Медицинския университет във Варна, който получи награда от Съюза на учените заради участието си проекта на Европейската обсерватория за здравни политики – „Здравни системи в преход“. Тяхната разработка е използвана в доклада на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването у нас.

източник : Валери Великов / Радио Варна/

снимка : Pixabay

Leave a Reply