Отиде си великата Стоянка Мутафова

Тази сутрин, на Никулден, е починала Стоянка Мутафова. Това съобщиха от Военномедицинска академия, където 97-годишната актриса беше приета за лечение.

„Ураганът Стояна“, „неотразимият женски феномен на българското кино“, „фината аристократка на сцената“, „бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен“, „лудетината“, „най-смешната актриса“, „школа за начинаещите артисти“, „диагнозата Мутафова“ – всичко това е тя – едно от най-впечатляващите лица на театралната сцена и в киното на България.

Актрисата Стоянка Мутафова играе в продължение на повече от 70 години на сцената. Тя има над 100 театрални роли и над 30 роли в киното, както и безброй участия на естрадата в България и по света.На 94-годишна възраст през 2016 г. осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

Поклон пред паметта ѝ!

източник: Радио Шумен

снимка : satirata.bg

Leave a Reply