Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ с годишна пресконференция за домашното насилие (ВИДЕО)

За разнообразните дейности и инициативи, които провеждат, говориха днес от женското сдружение „Екатерина Каравелова“. Оказа се, че силистренската организация е една от само 13-те в цяла България, които поддържат Кризисни центрове за лица претърпели домашно насилие , или станали жертва на трафик на хора. Помощ бива оказвана не само на жени, а и на деца, възрастни хора и дори мъже.

„Не всички, които имат нужда от помощ, се нуждаят и от настаняване в Кризисния център“ – каза Христина Георгиева, председател на сдружението. Затова активистите от „Екатерина Каравелова“ поддържат и Консултативен център за превенция на домашното насилие, в който се предоставят консултативни услуги – социални , психологически и юридически, на пострадали от домашно насилие, както и на извършители на такова, които са насочвани от районните съдилища.

„Факт е, че много трудно хора, особено на по-голяма възраст, могат да променят характера и нагласите си, но въпреки всичко все пак има някакъв ефект от работата с тях.“ – каза още Христина Георгиева.

Третата услуга, която предлага сдружението, но временно е закрита , това е преходна къща, в която могат да бъдат настанявани жени и деца, за които периодът от шест месеца в Кризисния център не е бил достатъчен да си стъпят на краката и да вземат живота си в ръце.

Четвъртата услуга , която също предоставя организацията, това е Център за обществена подкрепа, където се работи с деца и семейства от рискови групи. В по-голямата си част услугата е мобилна. Посещават се потребителите на място, голяма част от които се намират в по – малките населени места на територията на областта.

Галя Иванова, служител на сдружението, запозна аудиторията с още от извършените дейности. 1405 лева от събраните над 2000 на проведения миналия месец благотворителен базар , са изразходвани за изграждането на санитарно помещение към консултативния кабинет, като за материалите е помогнала също и фирма ЖОАН ЕООД, която е предоставила безвъзмездно фаянсът (плочки, моноблок и мивка) . Тоалетната ще се използва и от потребителите на сдружение „Диабет“, което се намира на същия етаж.

„Факт е , че при всеки един битов скандал, тогава когато пострадалото лице се нуждае от настаняване и извеждане от дома , точно в момента, за да се предотврати по-сериозна кризисна ситуация, полицията знае къде може да дойде заедно с лицето и то да бъде настанено до момента, в който решим заедно какво точно ще предприемем.“ – това отговори председателят на сдружението, на нашия въпрос доколко е ефективна помощта оказвана в Кризисния център.

„На практика, за да има ефект самото пострадало лице трябва да иска промяната. Трябва да осъзнае необходимостта от промяната и затова нашите специалисти разясняват какво представлява феноменът домашно насилие, защото домашното насилие не е еднократен акт. Има случаи, в които лицата пострадали от насилие, търсещи нашата подкрепа се справят, взимат отговорно за себе си решение, да продължат в насока да не допускат отново насилие над себе си. Било то да се разделят с извършителя завинаги, било то да потърсят алтернативен вариант, но има и случаи, в които пострадалите се връщат при извършителите , което се обяснява на психологическо ниво, че те развиват някаква зависимост към самите извършители. Така че, би могло да има по-висок ефект, ако се промени нагласата на обществото относно това, дали да сме толерантни към насилието, или не. Защото е факт, че в България все още има търпимост към насилието и особено към домашното насилие, тъй като се приема, че това са лични отношения, и че трябва да се оправят вкъщи .“ – коментира още Галя Иванова.

„Деца, които растат в среда на насилие, това се отразява върху тяхната психика и върху техния характер в бъдеще и много често се вижда, че моделът на поведение, който е наблюдаван в семейството се прехвърля и в семейството на вече порасналите деца. Дали ще бъдат жертви , или извършители… Това има може би ключова роля. Затова ние лично не съветваме майки, които са обект на насилие да толерират това в семейството и да седят в дома при насилника заради децата, или заради това, защото са си го избрали и вече няма мърдане“.

„На хората им пука за общественото мнение, а то понякога може да бъде много жестоко“.
„Манталитетът на българите все още е такъв, че е важно какво ще кажат – съседите , колегите, особено в малките населени места“. – отговориха на въпрос, дали жени, жертви на насилие често се съобразяват с мнението на съседи, роднини и приятели и затова не предприемат решителна крачка срещу случващото се.

„Идвайки пострадало лице при нас , в Центъра за консултиране, на него му се гарантира конфиденциалност“. – казаха още жените от сдружението.

Оказваната обществена подкрепа също е от голяма полза за каузата, споделиха представителите на „Екатерина Каравелова“. Дарява се всичко и постоянно – дрехи, играчки, вещи, ваучери, спално бельо, мебели, хранителни продукти. Желаещите да дарят, могат да се свържат със сдружението на телефон 086 820 847 и да получат информация от какво има нужда.

Дорина Йовева, доброволец и член на организацията, представи накратко следващата акция, която ще бъде под формата на благотворителен книжен пазар на 22 декември, средствата от който ще отидат в полза на дейностите на сдруженито .
Продължава набирането на книги за базара, като пунктовете са три – сградата на сдружението на адрес ул. „Н. Вапцаров“ 52, ет. 2, Форнети до банка ДСК и каса на Easypay по булевард „Македония“ зад училище „Кирил и Методий“.

„Центърът за обществена подкрепа прави всичко възможно децата да останат в своите семейства и абсолютно нищо не се прави , за да бъдат изведени те, а по-скоро е точно обратното – всичко възможно, за да могат децата да останат заедно с родителите си.“ – това коментира Христина Георгиева по повод актуалната напоследък тема.

„Това е една от причините, поради които жените жертви на домашно насилие не търсят помощ, защото те се страхуват, че търсейки помощ, бидейки настанени в Кризисния център, са застрашени от това да им бъдат взети децата, което изобщо не е така“. – заявиха от сдружението.

Цялата пресконференция, от която можете да научите всичко, проследете в прикачените видеа. Телефони за връзка и полезна информация как да действате в случаи на домашно насилие, четете в прикачените брошури, които можете да получите и в сградата на сдружението .

Leave a Reply