Новите си експонати представи Военноморският музей във Варна

В навечерието на Никулден във варненския Военноморски музей беше открита традиционната годишна изложба „По пътя към морската история“, която представя постъпилите през годината дарения в музейния фонд. Новите реликви са предимно дарения, а откупките са няколко на брой. Сред тях е рядък немски подводничарски знак от периода на Първата световна война, какъвто са имали някои от първите български подводничари, преминали подготовката си в Германия. Тази година дарителите са 32-ма.

Изложбата включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, техника и снаряжение. Сред експонатите се отличават и прибор за управление на стрелба – част от оборудването на военни кораби в края на ХХ век, и модел на китайски кораб тип „разрушител“. 

Посетителите ще имат възможността да видят мъжки и дамски униформи на офицери от военния флот, служители на СО „Воден транспорт“ и МВР, използвани в различни периоди от новата история. Сред тях са униформи на адм. Васил Янакиев, командвал флота от 1972 г. до 1990 г., и на капитан далечно плаване Ангел Прокопиев.

Изложбата „По пътя към морската история 2019“ може да бъде разгледана във Военноморския музей до края на февруари 2020 г.

източник : Мариела Димитров – Радио Варна

Leave a Reply