ЖИВОТ В ПРИКАЗКА

автор : Елена Гунчева

Развиваме сложна социална шизофрения. Гледаме днес страницата на Борисов, как държавата просперира, имаме най-силната икономика за всички времена, ръст на БВП, хвалят ни отляво и отдясно, отгоре и отдолу и вероятно отстрани. В пик-ливите и свински медии пък излезе информацията, че България е най-доброто място за живот и работа на Балканите за чужденци, а най-зле била Гърция. Тоест, отново ни плашат, че ще станем зле като гърците. А дано, ама надали!

След възторга и въодушевлението от прекрасните новини, човек си взема заплатата и отива да си напазарува, при което рязко и болезнено се приземява. Гледа качеството на безбожно скъпите храни и става набожен, след което развива геронтофилски наклонности към роднините на управляващите, предимно от женски пол. До девето коляно.

В коя приказка живеем, гербави? За Ирод, който избил младенците? За спящата красавица, приспана от зла вещица за 100 години? В приказка, в която има чудовища!
В България минималната пенсия в момента е 209 лева, а минималната заплата – 560 лева. Средната пенсия се очаква след увеличението догодина да стане 382 лева. Средната заплата твърдят от правителството да е 1200 лева. Вероятно като се вземе заплата от 600 лева и единичните заплати от по 10 000 лева, средно ще излезе толкова.

Как е в другите страни?

Средната пенсия в Гърция е 720 евро, тоест около 1400 лева. Средната работна заплата е 1120 евро, тоест около 2000 лева. Живи да ги оплачем съседите. В Турция най-ниската пенсия е 751 лева, а средната е над 1400 лева. Ама не просперират, не са такива перспективни като нас за чужденците. Народът им не е доволен, за разлика от нас. Ние успяваме да просперираме дори при тези показатели.

Ето например един пенсионер с 209 лева пенсия, който просперира. Жив е, купува си лекарства, яде, изплюсква бюджета, като вместо кротко да си приготви погребението настоява за достойни старини. Или пък например един работещ в малък град в единственото предприятие за 600 лева. Като си плати сметките, му остават цели 50-60 лева да си харчи и да яде. И деца да издържа. Ми как няма да просперираме, те гърците тези пари ще ги изплющят за два дена и след това ще легнат да мрат.

А ние оцеляваме. Направо естественият подбор в действие. Дарвин би се гордял с нас! Чрез селектиране само в период на 30 години се създаде нова раса, неизтребима като хлебарките. Научена на студено, на гладно, на тормоз, на бой, на сръбска музика и на изказванията на Бойко Борисов!

И приказният принц на бял кон начело на държават. Имаме си врагове, които са му врагове, само защото много му завиждат на качествата, имаме си вещици, които все го критикуват, имаме си принцеси, които все ходят да го гушкат и целуват.

А бе, три дена яли, пили и се веселили…..след това спрели ракията.

Елена Гунчева

снимка : Pixabay

Leave a Reply