Служители на Агенцията по храните излизат на протест

Служители на Българската агенция за безопасност на храните излизат на протест, който ще се проведе на 4 декември пред сградата на Народното събрание в столицата. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” икономическият съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова. Тя подчерта, че работата на агенцията е пряко свързана с националната сигурност и здравето на българките граждани:

През лабораториите на БАБХ трябва да преминават изследванията на целия внос и целия износ. Работата им касае и сигурността на европейските граждани, защото ние сме външна граница на ЕС. Именно неглижирането на проблемите в агенцията доведе до кризата с Африканската чума по свинете. Ние пропуснахме да вземем необходимите мерки за превенция на това заболяване.

Причините за протеста не са само в ниските заплати. БАБХ няма консумативи, с които се правят лабораторните изследвания, нямат дори автомобили, каза Ваня Григорова и допълни:

Ако влезете в някоя от сградите ще видите рушащи се стени, а мивките, на които трябва да се правят високоспециализирани  изследвания, са в окаяно състояние. От средата на тази година варненската БАБХ няма консумативи за работа на лабораторията и до средата на годината са работили с остатъчни консумативи от миналата.
Очаква се в протеста на 4 декември да се включат служители на Агенция за безопасност на храните от цялата страна.

Leave a Reply