Ваня Григорова: Хората могат да спасят парите си за пенсия, ако ги прехвърлят от частния фонд към НОИ

Причините за липсата на достатъчно средства в социалната сфера не са в министерството на труда и социалната политика, а в министерството на финансите. Това коментира в предаването „Позиция” на Радио Варна икономическият съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова. Не е имало причина да се иска оставката на Бисер Петков, който винаги е настоявал за повече средства, но обикновено е получавал отказ, каза синдикалистът и уточни:

Бисер Петков е много наясно с проблемите в социалната сфера и в министерството. Последният път твърдо застана зад исканията за увеличение на заплатите на социалните работници и може би това беше капката, която преля чашата…
Според Ваня Григорова, е много вероятно мястото на Петков да бъде заето от някой заместник министър на труда и социалната политика:

Във всеки случай следващия министър ще трябва да се съобрази с политиката на правителството – т.е. да не иска пари за социалната сфера.

По повод протестът, който КТ „Подкрепа“ организира заради идеите за промени на правилата за отпуск по болест, Ваня Григорова напомни, че от синдиката настоят работодателите да заплащат на 100% първите пет дни болнични. Тя уточни, че при настоящите правила първите три се заплащат на 70% от работодателя, но тези 70% се облагат с данъци и осигуровки. Това обаче не важи за болничните след третия ден, които се заплащат от НОИ на 80% и които не се облагат.

Във връзка с очертаващия се сериозен проблем с втория задължителен пенсионен стълб, Ваня Григорова подчерта:

Призовавам хората, които имат поне пет години до пенсия, да прехвърлят средствата си от частния пенсионен фонд в НОИ за да могат поне от части да спасят парите си! Процедурата е улеснена – подава се заявление и дори няма нужда човек да знае в кой частен пенсионен фонд са били средствата му

източник : Валери Великов /Радио Варна/

снимка : Pixabay

Leave a Reply