Последното плаване на единствената българска подоводница – „Слава“, трябва да приключи днес в Белослав. В момента е в ход операцията по изтеглянето на подводната лодка от Варна до брега на езерото, където тя ще бъде преобразувана в музей.

Подводницата се провлачва по канала море-езеро с помощта на влекач и общо седем спомагателни плавателни съда. Както и 80 водолази и служители на Военноморските сили.  Тя трябва да измине общо 30 км.

Маршрутът и моделът на изтеглянето пък бяха изготвени от екип на Техническия университет с помощта на навигационните тренажори на Корабостроителния факултет.

Корабоплаването в зоната е преустановено, пристанището – затворено. 

 „Надявам се да няма рискове, но това е уникална операция, която се провежда за първи път. Тази операция е спасителна, защото благодарение на усилията на много хора, подводница „Слава” е спасена”, каза в ефира на  btv капитан Богдан Богданов от Българската морска камара. 

Подводницата е на въоръжение във ВМС от 1985 г. до 2011 г.. След това е закотвена и ръждясваше в базата на Военноморските сили, но е дарена на Община Варна като музеен експонат. Така се стигна до решението да бъде  предоставена за 10 г. на фондация, която ще я превърне в музей.

източник: Радио Варна

снимка : Радио Варна

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading