Служителка на банков клон във Варна изпратила близо 1 млн. лева на виртуален приятел

Служителка на банков клон във Варна е задържана за 72 часа за присвояване на огромна сума пари – около 1 млн. лв. Сумата е пренасочена от сметките на вложители в банката. В момента се изяснява колко клиенти са засегнати и какъв е точният размер на откраднатите пари. Установява се и механизмът за присвояването им.

Безпрецедентното за Варна престъпление е извършвано в продължение на последните три години, уточни новият  окръжен прокурор на Варна Красимир Конов.

Задържаната Невена Г. Й. е на 38 години. От 2007 година работи в българска банка  като специалист в отдел „Банкиране на дребно“.

Откраднатите суми са били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет. За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща й изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата й родители. Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии.

Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж  негов братовчед. 

Не всички ужилени клиенти са разбрали, че е теглено от влоговете им. Банкерката, за която е установено, че се е възползвала от служебното си положение, е задържана по сигнал на банката.

Има и други засечени лица, за които се предполага, че са участвали в схемата. От дома на едно от тях са иззети 30 хил. лв. 

Според Наказателния кодекс присъдата за подобно престъпление е между 10 и 20 г. лишаване от свобода, конфискация на имуществото и лишаване от права за упражняване на съответната дейност. 

източник: Радио Варна

снимка : Pixabay

Leave a Reply