С поредица от инициативи ПМГ „Св. Кл. Охридски“ отбелязва своя Патронен празник – 25. ноември. Гимназията е основана в началото на миналия век и през настоящата 2019-2020 учебна година се навършват 109 години от създаването ù. Над 100-годишната история е изпълнена с обрати и драматизъм, но тя респектира най-вече със значимостта си за културното развитие на град Силистра.
Като част от дейностите на 19.11.2019 г. в едно от фоайетата на учебното заведение бе представена изложбата „Европейският дух в образователното дело на Силистра 1878-1913“, плод на научната работа на учебно-изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство“, под ръководството на доц. д-р Румяна Лебедова, преподавател във Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“. За пръв път платната от научната сбирка гостуват в средно учебно заведение и пред гимназистите доц. Лебедова представи образователните и културните процеси в родния град от края на ХIХ и началото на ХХ век, като акцентира върху влиянието и значението на над 300 европейци, 100 от които швейцарци, за просветното дело в добруджанския край. Факти като издаването на първото музикално списание „Кавал“ и основаването на съществуващия и до днес хор „Седянка“ са сред едни от важните събития от този период, които впечатлиха учениците. След като се докоснаха до част от историята на родния град, присъстващите не скриха своите вълнения от факта, че по-голяма част са възпитаници на Гимназията и едни от най-щастливите им спомени са свързани с учебното заведение. Доц. Лебедова с гордост и вълнение сподели, че е завършила ПМГ, започва творческия си път като преподавател в ПМГ, а сред педагогическата колегия има и нейни възпитаници, действащи преподаватели, което е доказателство за традициите на училището.
Също като традиционна част от честването на патронния празник на ПМГ е математическото състезание „Вергил Крумов“, провело се тази година на 16.11. В него премериха сили над 200 математици от втори до дванадесети клас, включително и ученици от румънския град Кълъраш. Церемонията по награждаване на тазгодишните победители се състоя на 20. 11. в Художествената галерия. Бяха отличени първо, второ и трето място във всеки клас, а заедно с участниците бяха наградени и техните преподаватели.
Като част от предстоящите инициативи, посветени на Патронния празник, са и литературно четене и награждаване на отличените в конкурса „В началото бе словото“ литературни творби. А на 25.11. (понеделник) от 17.30 часа в Драматичния театър ще бъде отбелязан денят с тържество и класическата българска комедия на Станислав Стратиев „Римска баня“.

източник: Фейсбук

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading