източник: Радио Варна

Доктор Франсис Рубин определи кои основни продукти могат да заменят лекарствата и да помогнат за подобряване на здравето. Тя каза това за списание „Фокус”.

Ако се храните правилно, много заболявания могат да бъдат избегнати и няма да се налага да харчите пари за скъпи лекарства. Рубин обаче предупреждава: в някои случаи няма алтернатива на лекарствата.

Лекарят определи десетте най-полезни храни: овес, мед, джинджифил, картофи, зеле, куркума, масло, сол, лимон и лук. В същото време те не само могат да се ядат, но с тях могат да се правят маски и компреси за терапевтичен ефект.

За здравето на червата овесените ядки и зелето са изключително важни. Овесът понижава холестерола и благодарение на фибрите помага за предотвратяване на рак, докато зелето ще помогне за улесняване на храносмилането. В допълнение, то е полезно и за зрението.

За външна употреба отвара от овес успокоява кожата. Рубин препоръчва да се използва при невродерматит.

Доктор Рубин обърна специално внимание на дезинфекционните свойства на меда и солта. Според нея медът е незаменим при бронхит, а компресите с него – при артроза. Тя препоръчва бани със солена вода на пациенти, страдащи от подагра.

Лекарят отбеляза, че не може да си представи зимата без джинджифил. Тя особено оценява ободряващия му ефект и ползите за кръвоносните съдове. Сред положителните ефекти, Рубин изтъква пречистването на кръвта, понижаването на захарта и холестерола и храносмилателните ползи. Освен това компреси с джинджифил са полезни за бъбреците.

Растителните масла ще помогнат за укрепване на здравето на сърцето, сигурна е Рубин. Според лекаря, лъжица зехтин помага за укрепване на кръвоносните съдове, а лененото семе предотвратява образуването на кръвни съсиреци. В допълнение, маслото от мащерка може да облекчи бронхита.

За главоболие Рубин препоръча да пиете кафе с резенче лимон. Този цитрус омекотява мъртвата кожа на лактите и стъпалата.

При акне и обрив лекарят посъветва да се правят маски от мед и куркума. При поглъщане тази подправка действа срещу възпалителни процеси в организма. Според Рубин чай от куркума намалява риска от рак.Лучената супа е добра за борба с цистита, а варените картофи ще ви помогнат да се отървете от киселините в стомаха.

снимка: Pixabay

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading