Две нови експертизи – химическа и техническа, назначи Административният съд във Варна по делото за изборите в провадийското село Бозвелийско. То беше образувано по жалба на загубилия кандидат на „БСП за България“ Живко Панев.

След вота на 27-и октомври в урната в избирателната секция в Бозвелийско бяха намерени 200 бюлетини, в които не е отбелязано нито едно квадратче. Пред Радио Варна вече бившият кмет на община Провадия Филчо Филев заяви, че по бюлетините няма следа от мастило, но по тях ясно се вижда за кого е гласувал избирателят – по вдлъбнатата следа от писеца на химикала. Пред Филев жител на селото обяснил, че е видял как пред секцията на гласоподавателите се раздават химикали за гласуването. Очевидно, според жалбоподателя, заредени с изчезващо впоследствие мастило.  На 27 октомври в селото са гласували 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу Живко Панев от БСП. 1/3 от бюлетините обаче са отчетени като недействителни, тъй като върху тях липсва отбелязан вот с химикал. 

На съдебното заседание преди седмица вещото лице Богдан Богданов потвърди, че има нередност с част от бюлетините, с които са гласували жителите на Бозвелийско. Върху тях няма следи от мастило, а само следа от натиска при писане. В експертизата още е посочено, че според вдлъбванията по хартията 152 от недействителните бюлетини са за загубилия кмет Панев, а само 18 – за спечелилия Дамянов. 

На днешното съдебно заседание съдебният състав прие нови доказателства, предоставени от Общинската избирателна комисия – Провадия – определените като недействителни бюлетини за избор на кмет на кметство с. Бозвелийско, община Провадия и назначи съдебно–химическа и съдебно-техническа експертизи на предоставените бюлетини. Съдът възлага извършването на експертизите на Научноизследователския институт по криминалистика – София и Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма. На вещите лица съдът възложи „да се установи има ли наличие на следи от пишещо средство – по възможност да се определи химичния му състав, без да бъде нарушавана целостта на представените за анализ образци“ и „поставените върху бюлетините знаци, по какъв начин са нанесени и при нанасянето им дали е използвано обезцветяващо пишещо средство“.

Следващото заседание по делото е насрочено за 5 декември 2019 г. от 13.30 ч.

източник : Радио Варна

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading