Пенсионери на бунт за преизчисляване на пенсиите

От 27 ноември започват стъпаловидни протести на пенсионерите в цялата страна с искане за преизчисляване на пенсиите. Всеки регион  ще избере  дата и място за протест в съответния областен град. Това бе решено на национална кръгла маса в Шумен. 

„Планираме протестите да бъдат преди окончателното гласуване на бюджет 2020. Предлагаме базата за преизчисление на пенсиите да бъде средният доход от 2018 година“, поясни председателят на Сдружение „Съюз на пенсионерите 2014“ Анка Янкова.

“Искаме достоен живот за хората от третата възраст и да няма изкуствено противопоставяне между пенсионерите и работещите българи“, уточни тя. Председателят на Федерацията на българските пенсионери Стефан Груев поясни, че предстои дискусия в Бургас, в която ще участват икономисти и  експерти в други области от третата възраст, които са разработили конкретни предложения за механизма за преизчисляване на пенсиите. Приета бе и декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание, до министър-председателя Бойко Борисов, до президента Румен Радев, до омбудсмана на Република България, както и до президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

В националната кръгла маса в Шумен участваха представители на пенсионерски сдружения от областите Шумен, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново и София.  Поканата за участие в дискусията уважиха д-р Емилия Станчева – директор на Териториалното поделение на НОИ в Шумен и общественият посредник Иван Капралов.

Близо  2.3 милиона са пенсионерите в България. Над 1.3 милиона са с пенсии до 130 евро. 

източник: Радио Шумен

снимка: Радио Шумен

Leave a Reply