Драматично-куклен театър град Силистра, гостува в Провадия

На 20 ноември 2019 г. от 19:00 ч. Драматично – куклен театър гр. Силистра ще представи комедията „Свекърва“ от Антон Страшимиров. Билети ще се продават в Интернет центъра на Читалището. Цена – 6,00 лв.
Режисьор: Орлин Дяков
Сценография: Павлина Василева
Музикална картина: Орлин Дяков
Участват: Мима Дапкова, Станислав Георгиев, Елена Кешишева, Денка Чапкънова, Петя Пенева, Михаил Незалзов, Петър Чапкънов, Александър Павлов

В комедията „Свекърва“, писана за откриване на Народния театър в София, Страшимиров владее законите за смешното. Битовата тема за отношенията между снаха и свекърва прераства в конфликт между поколенията, между консерватизма на патриархалния морал и новия „градски“ начин на живот. От комедиите на Страшимиров особено внимание заслужава „Свекърва“ – едно „ултрабългарско“ драматично произведение, което е работено, заедно с „Отвъд“ далеко от България – във Франция. Сюжетът е хубав и добре разработен. В образа на старата Костанда са изнесени противоположните качества на свекървата, изразили се в лоши и несправедливи отношения спрямо снахата – кротката и търпелива Дечка. В „Свекърва“ имаме здрав комизъм и здраво комическо действие, чуждо за нагласени случайности. Извън тия случайности е даден и образът на Велчо Свилен, син на свекървата, с ярко и пълно комическо осветление, ясно очертана характеристика, които засилват комическото впечатление. (Стефан Попвасилев)

източник: Радио Варна

снимка: БТА

Leave a Reply