В русенската болница „Канев“ отбелязват Световния ден на недоносените бебета

В русенската университетска многопрофилна болница „Канев“ отбелязват днес Световния ден на недоносените бебета със среща на пораснали вече деца и техните майки и татковци. Организатор е отделението „Неонатология“, съобщават от ръководството на здравното заведение.
През деветмесечието на тази година в АГ-комплекса са се родили 98 недоносени деца, а още четири са приведени от други лечебни заведения. 11 от тях са били с ниско тегло под 1500 грама и четири с изключително ниско тегло – под 1000 грама. Бебето с най- ниско тегло е 800 грама.
В момента в отделение „Неонатология“ има девет недоносени бебета, за които неонатолозите полагат всички интензивни грижи. След тях са и тризнаците, които се родиха в болница „Канев“ на 7 ноември.
Отделението по Неонатология в Университетска болница „Канев“ е с повече от 50-годишна история. Утвърдено е като междуобластен център и приема рискови новородени деца от градовете Разград, Тутракан, Бяла, Кубрат, Исперих, Силистра.
От болницата сочат, че в България преждевременните раждания годишно са около шест хиляди. Тази стряскаща статистика показва, че на практика недоносените деца са най-голямата група малки пациенти, като броят им нараства. Това е и причината да съществува Световен ден на недоносените бебета.

източник: Стоян Русев, БТА

снимка : Pixabay

Leave a Reply