Жител на Мадара осъди Енергото

Окръжният съд в Шумен потвърди решение на Районния съд, с което „Електроразпределение север“ АД е осъдено да заплати обезщетение на собственик на имот в село Мадара, тъй като не го е присъединило към електрическата мрежа. От това той е претърпял имуществени вреди, смята съдът и е присъдил обезщетение от 4807 лева за собственика на имота.

В края на 2015 година той депозирал заявление до дружеството за присъединяване на имота към мрежата. Служители на „Електроразпределение север“ предложили поставяне на средство за търговско измерване, но поради отдалечеността му от около 200 метра, собственикът отказал. Година по-късно мъжът отново депозирал заявление и получил становище, в което фактически му би отказан достъп до електроразпределителната мрежа.

Съдът счита, че с бездействието си дружеството нарушава основното си задължение – да пренася електрическа енергия до границата на собственост между електрическите съоръжения и клиента. Освен, че потвърждава решението на Районния съд, Окръжният постановява, че „Електроразпределение север“ АД трябва да плати разноските по делото в размер на 585 лв.

Решението на съда е окончателно.

източник : Радио Шумен

снимка: Pixabay

Leave a Reply