Нови огнища на чума в съседни на Силистра области и нови мерки за ограничаването им

Случай на болестта африканска чума по свинете при дива свиня на територията на ДГС “Сеслав“-Кубрат предизвика заседание на Областната епизоотична комисия в Разград.

Участниците обсъдиха заповед на директора на Регионалната дирекция по горите – Русе за създаване на организация за недопускане на разпространението на болестта. В цялата Разградска област ще се координират съвместни действия на всички нива. Отговорните инситтуции бяха запознати с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, свързани с регистрацията на личните стопанства.

Заседанието започна в 11:00 ч. днес.

Новите мерки за ограничаването на разпространението на болестта африканска чума по свинете бяха предприети на заседанието. Последните два регистрирани случая са в землищата на самуиловското село Пчелина и исперихското Белинци, каза директорът на Областната дирекция за безопасност по храните д-р Илиян Драмалиев. Около тях са определени ограничителни зони.

„В 3-километровата зона се ограничава достъпът до горските територии, които попадат в зона А. Там не би трябвало да има ловци и гъбари. На местата са сложени табели. Горските, които отговарят за тези райони, следят там да не влизат никакви хора, независимо за какво ходят в гората“, посочи той.

На заседанието бе обсъдено и изпълнението на изискването общините да осигурят места за трупни ями за умрели от заболяването животни. Все още не са го спазили общините Кубрат, Завет и Самуил, останалите четири общини са подготвили необходимите терени.

източник: Радио Шумен

снимка: Pixabay

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.