И кметът д-р Юлиян Найденов не остана назад, като призова за обединение и работа за общата кауза – Силистра. Той изрази надежда, че Съветниците, кметовете и гражданите, заедно с общинската администрация, ще „продължат“ да работят по най-добрият начин за просперитета на града. Цялото изказване можете да видите в прикаченото видео и сами да прецените кое е истина и кое – не.

Ще припомним само, че д-р Найденов беше осъден от Административен съд, след жалба на граждани, два пъти тази година за непълно представяне на общинските отчети за Озеленяване. И това е само един от примерите , че това което се говори във видеото (за прозрачност, просперитет и работа с гражданите) е обратното на това, което на практика се случва.

Въпреки, че кметът на община Силистра е предоставил със своя заповед пълен достъп до исканата информация, от общинската администрация дават отчет само за част от сумите – за 297 000 лв. от публикувани на сайта 670 000 лв. Така се стига до внасяне на жалба от заявителя Свилен Димитров пред Административен съд – Силистра.

Съдът насрочва дело, по което се водят две открити заседания, на които присъстват граждани и членове на групата „Протест Силистра“, но не и представители на Общината.

С Решение № 36 от 17.04.2019 г. съдът задължава кмета на община Силистра да предостави достъп до исканата информация относно извършените разходи от Общината по месеци за 2018 г. за дейността „Озеленяване“, за останалите три района на гр.Силистра. Въпреки решението и посочения в него срок за изпълнението му, от Община Силистра се бавят и не го изпълняват.И така се стига до дело по чл.304 от АПК за неизпълнение на съдебно решение от Кмета, като Свилен Димитров от неформална група „Протест Силистра“ внася молба в съда да бъде наложена глоба на кмета за неизпълнение на съдебното решение. Образувано е дело и съдът се произнася с разпореждане, с което налага на кмета глоба от 200 лв.

След съдебната сага, община Силистра предоставя на Свилен Димитров от група „Протест Силистра“ над 200 страници отчети, протоколи и фактури по дейността озеленяване за 2018 г., които той разпространи чрез социалната мрежа Фейсбук и така информацията става достъпна и за гражданите.

В друг един случай в предишния си мандат, д-р Найденов неправомерно беше забранил граждански протест, която забрана по-късно беше отменена от Административен съд.

Можете да ни съобщавате за нередности в Общински съвет и Общинска администрация на ел. поща : newssilistra@gmail.com

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading