Златко Куртев от ДБ пред ОбС : Хайде, ще се оправим! (видео)

С много интересен и нестандертен анализ излязоха от Демократична България на първото заседание на Общински съвет – Силистра, за което заслужават поздравления. Те сравниха развитието на област Силистра с това на съседните Разград, Търговище и Шумен, които са със сходно население и площ. От анализът става ясно, че нашата област изостава значително и от трите, въпреки наглед равните възможности за развитие. Ето и част от думите :

„Трябва да си кажем – данните от НСИ са красноречиви. В периода от 2013 – 2019 г. Силистра изостава в сравнение със съседни и сходни като население области. При нас преките чуждестранни инвестиции са в размер на 36 млн. евро срещу 152 млн за Разград и 165 млн. за Търговище. Произведената продукция в Сс е нараснала със 148 млн. лв. срещу Разград – 485 млн., Шумен – 378 млн., Търговище – 309 млн. Силистра отбелязва спад в броя на трудово заетите в сравнение със заетите в повече в Търговище с 7300 и Разград с 5300. Силистра изостава чувствително при нарастването на средногодишната заплата.

Извън горното Силистра има проблем с :

  • изтичането на кадри от болницата
  • трафика на тирове
  • задържането и привличането на млади хора
  • прозрачността, отворената към гражданите администрация, електронното управление
  • и още веднъж – инвестициите

От ДБ разглеждаме това състояние като възможност. Възможната посока е нагоре и напред, ако искаме да я има Силистра. Тъкмо поради това е необходимо постигането на съгласие. И ние ще търсим активно такова съгласие с всички общински съветници по следните приоритети:

  • изграждане на „Индустриална зона” и привличане на работодатели
  • спиране на изтичането на кадри от болницата
  • прекратяване на трафика на тирове
  • задържане и привличане на младите хора
  • електронизация на административните услуги и прозрачност на управлението

за което в спешен порядък ще внесем нашите предложения още за следващото заседание на ОбС.

И тук искам да цитирам един от любимите ми писатели – Виктор Конецки – той разказва, че в различните места по света, хората реагират различно когато се случи нещо лошо – някъде казват „Нищо, ще се оправим” а другаде – „ХАЙДЕ, ще се оправим”. Днес от ДБ ви казваме „ХАЙДЕ, ще се оправим”.“

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Leave a Reply