ДБ-Варна осъжда натиска върху журналисти

Същото се отнася и за Силистра – бъдете активни! Промяната се извършва от нас. От всички нас. Бъдете активни!

11.11.2019

За съжаление една тема, която се обсъжда под сурдинка във варненската общественост през последната седмица, ни припомни безмилостно защо сме на 111-то място по свобода на словото в света. Варненската журналистка Елена Кирова, автор и водещ на предаването „Посоки.eu“ в телевизия „Черно море“, единствена на територията на града, се осмели да зададе пряко въпроси на Иван Портних относно скандала в Хайфа и цената на бул. “Левски“ по времето, когато Портних все още е кандидат за кмет и отговорът на тези въпроси би могъл да промени гласуването. Няколкото неудобни въпроса доведоха до сваляне на предаването от ефира на телевизия “Черно Море”, спиране на излъчването му по ТВ „България он еър“, и финансово наказание на водещата под формата на двойно намаляване на възнаграждението й, вследствие на което тя напуска.

Демократична България – Варна се обявява категорично против всякакви опити за запушване на устите на журналисти със заплахи и наказания. Ние смятаме, че българското общество плаща твърде висока цена за мълчанието си, за мълчанието на Четвъртата си власт. Общество, което тихомълком наблюдава как управляващите могат да направят всичко, защото се чувстват безнаказани, е общество, което ще наблюдава безмълвно и собственото си погребение. Ние смятаме, че на мълчанието трябва да бъде сложен край. На медийния комфорт на кметове, областни управители и министри трябва да бъде сложен край. Господа управляващи, българите не съществуват като статисти във филма ви, а медиите не са тук, за да правят живота ви лесен.

Ние, от Демократична България-Варна, призоваваме варненци да търсят истината! Да пишат във Фейсбук страниците на варненските медии и да настояват да четат истински новини и анализи, а не бюлетина, спуснат от пресцентъра на партията-майка.

Нека защитим медиите си от статуквото, като не им позволим да се превърнат в негов обслужващ персонал. Варна има нужда от своите медии, Варна има чудесни журналисти. Професионални гласове и пера. Нека им покажем, че искаме да чуем (прочетем) това, което те имат да кажат и да ги освободим от тежкото мълчание, което им се налага по един или друг начин. Благодарим на Елена Кирова, че ни показа, че този глас е там и чака да бъде чут!

Варненци, бъдете
активни! Бъдете активни в желанието си да научавате истината, да защитавате интересите
си и принципите на демокрацията! 30 години по-късно ние имаме нужда всички да
осъзнаят, че промяната се извършва от нас. От всички нас. Бъдете активни!

Leave a Reply