Румен Радев не подписа за Гешев

Президентът Румен Радев не подписа указа, с който можеше официално да назначи избраният от ВСС за главен прокурор Иван Гешев и го върна за преразглеждане.

Припомняме, че единствената номинация и последвалият избор на Иван Гешев за главен прокурор предизвикаха гражданското недоволство и доведоха до редица все по-разрастващи се протести в цялата страна. Очаква се общественото недоволство да продължи и след решението на Президента.

 А ето и част от думите на президента: 
"И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат, не само че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор - така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на обществени длъжности"  .
 "Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа".
 "Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България". 
Румен Радев. Снимка: mediapool.bg
Иван Гешев. Снимка: mediapool.bg

Leave a Reply